Sfântul internetului: adolescentul Carlo Acutis, în blugi și adidași, atrage un milion de pelerini la Assisi. Milenialul care a cucerit lumea prin simplitate
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Carlo-Acutis-sfant-Italia-Internet.jpg)
Într-un oraș medieval celebru pentru Sfinții Francisc și Clara, o nouă figură atrage atenția unei generații întregi: Carlo Acutis, un adolescent milanez care a trăit o viață profund spirituală, dar incredibil de obișnuită, și care va fi canonizat pe 27 aprilie 2025. Cu blugi, adidași și rucsac, „sfântul internetului” devine simbolul unei credințe moderne, apropiate de tineri și de realitățile digitale ale lumii de azi.
Un adolescent ca oricare altul – și totuși diferit
Carlo Acutis avea doar 15 ani când a murit de leucemie, în 2006. Până atunci, însă, reușise să-și trăiască viața cu o simplitate și un devotament care îi inspiră azi milioane de oameni. Mergea la școală, râdea cu prietenii, se juca pe calculator, dar și mergea zilnic la Liturghie, se ruga rozariul și își apăra colegii marginalizați. Nu făcea paradă din credința sa, dar o trăia discret și profund.
Mama sa, Antonia Salzano Acutis, îl descrie ca pe un copil „normal”, dar transfigurat de lumina credinței. „Carlo nu a fost un extraterestru. Dar dacă viața este luminată de Hristos, atunci devine extraordinară. El a fost un punte către Isus, mai ales prin suferința lui tăcută”, a spus ea, citată de Associated Press.
Printre frazele preferate ale lui Carlo se numără și una devenită emblematică: „Toți ne naștem unici, dar mulți murim fotocopii.”
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2024/07/carlo-acutis-italian-teen-comput-726x575.jpg)
Tânărul Carlo Acutis.
Pelerinaj în era digitală
În ultimele 12 luni, peste un milion de pelerini au venit la Assisi să se roage la mormântul lui Carlo. Trupul său este expus în Santuario della Spogliazione, acolo unde, cu 800 de ani în urmă, Sfântul Francisc renunța la bunurile lumești. Imaginea lui Carlo – adesea într-un polo roșu și cu rucsacul în spate – este omniprezentă în oraș, pe icoane, broșe și suveniruri, alături de cele ale sfinților consacrați.
„Este o erupție de har. Nu-mi vine să cred ce se întâmplă aici”, mărturisește episcopul Domenico Sorrentino, care recunoaște că acest sanctuar era cândva ignorat de majoritatea turiștilor. Azi, însă, rândurile de vizitatori sunt nesfârșite: preoți din Azore, măicuțe din Columbia, tineri din toate colțurile Italiei, toți se opresc în fața vitraliului cu tânărul care pare că doarme.
Vezi și: Blogger, programator și sfânt, la doar 15 ani: cine a fost Carlo Acutis, beatificat de Papa Francisc
Sfântul rețelelor sociale
Porecla de „sfântul internetului” nu este întâmplătoare. Carlo Acutis a înțeles, încă din copilărie, că locul unde trebuie dusă Evanghelia nu mai e doar în piețe, ci și în spațiul digital. A creat o expoziție online despre miracolele euharistice, folosită astăzi în mii de parohii din întreaga lume. Și-a folosit cunoștințele tehnice nu pentru faimă, ci pentru evanghelizare, devenind un model inedit pentru o generație conectată la ecrane, dar însetată de sens.
„A realizat profetic că noile piețe publice sunt online. Acolo sunt tinerii, acolo trebuie dus și mesajul lui Hristos. De aceea va deveni patronul internetului și al rețelelor sociale”, spune pr. Enzo Fortunato, unul dintre promotorii canonizării sale.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2024/05/Papa-Francisc-binecuvanteaza-statuia-lui-Carlo-Acutis-pentru-un-orfelinat-din-Egipt-800x534.jpg)
Papa Francisc binecuvântează statuia lui Carlo Acutis pentru un orfelinat din Egipt.
Un model care nu intimidează
Mulți dintre cei care vin la Assisi spun că se regăsesc în Carlo tocmai pentru că era „ca ei”. Spre deosebire de marii sfinți mistici sau martiri, Carlo nu a făcut gesturi spectaculoase, ci a transformat gesturile mici – un salut, o glumă, o rugăciune – într-un stil de viață. A refuzat vacanțele luxoase pentru a putea preda cateheză, a donat bani pentru săraci în loc să-și cumpere a doua pereche de adidași, și-a apărat colegii hărțuiți și a ascuns uneori dimensiunea profundă a credinței sale pentru a nu fi ridiculizat.
Veronica Abraham, catehistă venită cu un grup de tineri din nordul Italiei, le vorbește copiilor atât despre Sfântul Francisc, cât și despre Acutis. „Carlo avea obiceiul să stea de vorbă cu oricine era singur. Spunea că un simplu ciao poate schimba ziua cuiva.”
Fiul ei, Mario, de 13 ani, a fost impresionat de personalitatea lui Carlo: „Avea aproape vârsta mea, dar vorbea cu toată lumea și ajuta pe oricine.”
O sfințenie accesibilă
Pentru a fi canonizat, Biserica a recunoscut deja un miracol atribuit lui Carlo – vindecarea unei studente din Costa Rica, rănită grav într-un accident de bicicletă, după ce mama ei s-a rugat la tânărul italian. Însă mulți cred că miracolul cel mai mare este altul: acela de a-i aduce pe tineri mai aproape de Dumnezeu, într-o vreme în care tot mai mulți se îndepărtează de religie.
„Carlo ne aduce liniște. Și, mai ales, ne amintește că Dumnezeu este un Tată bun”, spune Sabina Falcetta, una dintre miile de mame care vin să se roage pentru copiii lor la sanctuarul din Assisi.
Blugi, adidași, zâmbet larg și o viață simplă. Carlo Acutis nu este doar primul sfânt milenial, ci și un răspuns modern la o întrebare veche: se mai poate trăi credința în lumea de azi? Pentru un număr tot mai mare de tineri, răspunsul este: da – și începe cu un „ciao” spus din inimă.