Blogger, programator și sfânt, la doar 15 ani: cine a fost Carlo Acutis, beatificat de Papa Francisc

Blogger, programator și sfânt, la doar 15 ani: cine a fost Carlo Acutis, beatificat de Papa Francisc

Pentru prima oară în istorie, un tânăr din generația milenialilor a fost beatificat. Carlo Acutis a fost trecut în rândul sfinților, deși a decedat pe 12 octombrie 2006, la doar 15 ani.

Carlo Acutis a fost programator, blogger și elev. Din păcate, și-a pierdut viața la 15 ani, pe 12 octombrie 2006, din cauza unei leucemii fulminante. El s-a stins din viață la spitalul San Gerardo din Monza. Chiar dacă a fost foarte tânăr, oficialii Bisericii Catolice sunt convinși că italianul a fost un model al credinței creștine, conform Ansa.

În îndemnul apostolic „Christus vivit”, Papa Francisc l-a propus tinerilor ca pe un model de sfințenie al erei digitale. Beatificarea lui Carlo Acutis, decretată de Papa Francisc, a fost anunţată de cardinalul Agostino Vallini, delegat pontifical pentru Bazilica San Francesco și Santa Maria degli Angeli, în timpul Liturghiei celebrate în Bazilica superioară a Sfântului Francisc din Assisi.

De acum înainte, Carlo Acutis va fi celebrat în fiecare an pe data de 12 octombrie, ziua decesului său.

În ceea ce privește activitatea sa de pe parcursul vieții, băiatul și-au folosit cunoștințele tehnice pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu. Din acest motiv, va intra în istorie ca fiind primul sfânt din generația milenialilor. Născut la 1991, mulți îl consideră deja sfântul patron al internetului, pentru efortul și cunoștințele pe care le-a deținut în mediul online.

Tânărul Carlo Acutis, numit așa după bunicul său, a murit la Monza, însă, la cererea sa, a fost înmormântat la Assisi, în oraşul Sfântului Francisc unde a fost beatificat sâmbătă, 10 octombrie. Considerat un geniu în domeniul calculatoarelor și un foarte bun autodidact, tânărul și-a folosit cunoștințele de tech pentru a vorbit despre credință pe internet.

Juca fotbal, făcea drumeții pe munte, cânta la saxofon și mergea cu prietenii la pizzerie. Oricine se apropia de el, era atins de acea dragoste pentru Hristos și pentru Euharistie, particularități care l-au determinat să meargă zilnic la Sfânta Liturghie, chiar din copilărie. Între timp, Carlo petrecea foarte mult timp online și crea site-uri care vorbesc despre miracolele euharistice, despre bucuria credinței și beneficiile ei. „Euharistia este drumul meu spre cer”, îi plăcea să repete. Încă de la acea vreme, tânărul realiza clipuri și montaje cu videocamera, crea reviste online.

Papa Francis a fost fascinat de acest tânăr pentru că ”știa să folosească noi tehnici de comunicare pentru a transmite Evanghelia, valorile și frumusețea.” Bergoglio l-a menționat pe băiat în „Scrisoarea către tineri”, semnată anul trecut la încheierea lucrării Sinodului în care îl şi citează : „Toți se nasc originali, însă mulți mor ca fotocopii”.