Schimbare pentru românii care au vouchere de vacanţă. Banii ar putea fi primiţi chiar pe card
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Schimbare-pentru-romanii-care-au-vouchere-de-vacanta.-Banii-ar-putea-fi-primiti-chiar-pe-card.jpg)
Voucherele de vacanţă, un beneficiu apreciat de angajaţi şi o măsură eficientă pentru susţinerea turismului intern, se află în faţa unei schimbări importante. Începând cu acest an, statul român ar putea vira banii pentru tichetele de vacanţă direct pe cardurile beneficiarilor. Această modificare ar veni ca o soluţie practică, simplificând procesul de acordare a acestui tip de ajutor financiar.
Noua abordare va uşura procesul pentru angajaţi şi angajatori
Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, această schimbare va fi oficializată printr-un Ordin de ministru care va detalia normele de aplicare.
Adrian Voican a explicat că Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT) a reunit o comisie interministerială pentru a stabili paşii necesari în implementarea acestui proiect.
Astfel, banii acordaţi pentru voucherele de vacanţă, care s-au redus la 800 de lei, vor fi viraţi direct pe card, fără ca angajaţii să mai fie nevoiţi să avanseze sume din buzunarul propriu pentru a le deconta ulterior, relatează Agerpres.
Această soluţie vine după ce anterior angajaţii se confruntau cu dificultăţi în a obţine plata voucherelelor din cauza lipsei unor norme clare de aplicare.
Vicepreședintele ANAT a menţionat că introducerea unei plăţi directe va elimina presiunea asupra angajatorilor, care nu vor mai fi nevoiţi să colecteze facturi şi dovezi de cheltuieli de la angajaţi, aşa cum se întâmpla în trecut.
Voucherele de vacanţă, o investiţie în turismul românesc
De-a lungul timpului, voucherele de vacanţă au demonstrat eficienţa lor în susţinerea turismului intern, iar această măsură a contribuit semnificativ la dezvoltarea infrastructurii de cazare din România.
De la 6.000 de unităţi de cazare în 2006, ţara noastră a ajuns în prezent la 26.000 de unităţi, cu 585.000 de locuri disponibile. Această expansiune a sectorului turistic a fost impulsionată în mod clar de voucherele de vacanţă, care au ajutat mulţi români să descopere locuri noi şi să susţină economia locală.
Cum va funcţiona sistemul nou
Potrivit oficialilor din turism, viitoarele norme de aplicare vor clarifica şi mai multe aspecte ale sistemului. Banii vor fi viraţi pe cardurile beneficiarilor, iar aceştia nu vor mai trebui să adune documente suplimentare pentru a demonstra cheltuirea acestora.
Sistemul va fi simplificat, iar subvenţia de 800 de lei va fi utilizată pentru vacanţe interne, fără a crea presiune suplimentară pe angajatori sau angajaţi.
În acest context, Adrian Voican a subliniat că, deşi suma este mai mică decât în anii anteriori, efectele economice ale voucherelelor de vacanţă sunt clare, iar acest tip de sprijin financiar continuă să joace un rol esenţial în dezvoltarea turismului din România.