Război în Uniunea Europeană? Ministrul francez de Externe, avertisment pentru oficialii ţărilor Europei
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/razboi-in-uniunea-europeana.jpg)
Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a lansat un avertisment serios cu privire la riscul unui război în Uniunea Europeană, subliniind că „linia frontului se apropie neîncetat” din cauza ambițiilor imperialiste ale Rusiei și a războiului purtat de aceasta în Ucraina.
Uniunea Europeană, în pericol de război?
Declarațiile oficialului francez au fost făcute luni, în cadrul unui interviu acordat postului France Inter, cu doar câteva ore înaintea unei dezbateri parlamentare privind securitatea Europei și situația din Ucraina. Potrivit lui Jean-Noël Barrot, amenințarea unui conflict direct pe teritoriul Uniunii Europene nu a fost niciodată atât de ridicată.
„De 15 ani, pericolul se apropie tot mai mult de granițele noastre”, a avertizat oficialul francez, subliniind că este nevoie de măsuri ferme pentru a opri expansiunea agresivă a Rusiei.
Obiectivul principal, în viziunea Franței, este că Statele Unite să exercite presiuni asupra Moscovei, determinându-l pe Vladimir Putin să accepte negocieri și să renunțe definitiv la ambițiile sale de expansiune. Jean-Noël Barrot a salutat rezultatele reuniunii de duminică de la Londra, unde 15 state europene au discutat despre securitatea continentului.
„Am asistat la o trezire a conștiinței europene. Mulți dintre liderii europeni au refuzat până acum să vadă realitatea, însă acum sunt conștienți că Europa trebuie să-și asume propria apărare și să dispună de resursele necesare pentru a-și garanta securitatea, fără a depinde exclusiv de Statele Unite”, a declarat ministrul francez.
Citeşte şi Ce a ”prezis” Nostradamus despre Putin și Al Treilea Război Mondial, de fapt
Propunerea unui armistițiu și negocierile de pace
Franța și Marea Britanie au propus un armistițiu de o lună în Ucraina, care să includă încetarea atacurilor aeriene, maritime și asupra infrastructurii energetice. Potrivit lui Barrot, acest armistițiu ar fi fost un test pentru a vedea dacă Rusia este cu adevărat dispusă să oprească războiul.
„Acest acord nu prevedea retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, însă ar fi fost primul pas către negocieri de pace reale”, a explicat ministrul francez.
De asemenea, Jean-Noël Barrot consideră că un dialog între Donald Trump și Volodimir Zelenski rămâne posibil, în ciuda tensiunilor dintre cei doi lideri. Ministrul francez este de părere că ambele părți au realizat că este în interesul tuturor—al Ucrainei, al Europei și al Statelor Unite—să găsească o soluție pentru a stopa expansiunea Rusiei.