Proiectul cu care București a impresionat Comisia Europeană. Se plătesc milioane de euro pentru un bloc unic în Capitală și un centru comunitar de inovare FOTO
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Proiectul-cu-care-Bucuresti-a-impresionat-Comisia-Europeana.-Se-platesc-milioane-de-euro-pentru-un-bloc-unic-in-Capitala-si-un-centru-comunitar-de-inovare-FOTO.jpg)
Un proiect inovator din Sectorul 6 al Capitalei a fost singurul din România selectat pentru finanțare prin prestigiosul program European Urban Initiative. Cu o investiție totală de peste 6 milioane de euro, ”FAVORIT+” transformă radical zona Favorit prin metode ecologice și soluții de regenerare urbană.
Singurul proiect românesc care a cucerit Europa
Primăria Sectorului 6 a anunțat cu mândrie pe pagina oficială de Facebook faptul că proiectul ”FAVORIT+” a fost selectat de Comisia Europeană pentru finanțare în cadrul programului European Urban Initiative.
Este singura inițiativă din țara noastră aleasă dintre cele 110 proiecte depuse la nivel european, din care doar 20 au fost acceptate, din 13 state membre.
”FAVORIT+” vizează două obiective majore: regenerarea unui bloc de patru etaje printr-o metodă biologică și transformarea fostului Restaurant Favorit într-un centru comunitar de inovare.
Blocul va fi reabilitat cu materiale naturale precum vata și fânul, va fi dotat cu panouri fotovoltaice, un bazin de retenție a apelor pluviale și înconjurat de un spațiu verde modernizat.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Cladirea-noua-din-Sectorul-6.-Sursa-Primaria-Sectorului-6-Facebook.jpg)
Cladire noua – Sectorul 6. Sursa: Primaria Sectorului 6/Facebook
O investiție de milioane pentru un viitor sustenabil
Proiectul are o valoare totală de 6,2 milioane de euro, din care 4,9 milioane de euro provin din fonduri nerambursabile europene. Sectorul 6 va beneficia direct de 2,3 milioane de euro nerambursabili, la care se adaugă o cofinanțare locală de aproape 580.000 euro.
Primăria Sectorului 6 este liderul acestui proiect, în parteneriat cu zece organizații naționale și, în viitor, trei orașe europene. Conform planului, faza de inițiere a început deja și se va întinde pe durata a șase luni.
În această perioadă vor fi alese orașele partenere din UE pentru schimburi de experiență. Etapa de implementare propriu-zisă începe pe 1 octombrie 2025, cu studii de fezabilitate, proiectare și lansarea licitațiilor.
Favorit, un nou punct de referință pe harta urbană a Capitalei
Finalizarea proiectului este estimată pentru anul 2027, iar scopul este clar: un București mai verde, mai smart și mai conectat la valorile europene.
Potrivit Primăriei Sectorului 6, această inițiativă dovedește că transformarea urbană sustenabilă este posibilă și la noi, prin viziune, colaborare și accesarea inteligentă a fondurilor externe.
”Punem Sectorul 6 din nou pe harta Europei!”, a transmis instituția într-o postare entuziastă, mulțumind echipei de la Direcția de Fonduri Externe pentru profesionalismul cu care a dus acest proiect în fața Comisiei Europene.