15 apr. 2025 | 12:54

Povestea lui Violet Jessop, ”Domnișoara de Nescufundat”, femeia cu 3 vieți: a supraviețuit tragediilor de pe navele Titanic, Olympic și Britannic

Special
Povestea lui Violet Jessop, ”Domnișoara de Nescufundat”, femeia cu 3 vieți: a supraviețuit tragediilor de pe navele Titanic, Olympic și Britannic
Stewardesa de origine irlandeză Violet Jessop. Foto colorizare Playtech

O vorbă românească din străbuni spune că atunci când supraviețuiești unui eveniment traumatizant, care te-a împins la granița morții și ai scăpat cu viață înseamnă că ”ai avut zile”. La fel s-ar fi putut spune și despre stewardesa irlandeză Violet Jessop, supranumită ”domnișoara de nescufundat”, care a supraviețuit tragediilor de pe navele Olympic, Titanic și Britannic.

În copilărie s-a îmbolnăvit de tuberculoză

Violet Constance Jessop, cunoscută mai târziu sub numele de „Domnișoara de Nescufundat”, a venit pe lume pe 2 octombrie 1887 în Bahia Blanca, Argentina. Părinții ei, William și Katherine Jessop, erau imigranți irlandezi, iar Violet era cel mai mare copil dintr-o familie numeroasă, având opt frați mai mici.

Încă din primii ani ai copilăriei, sănătatea ei a fost extrem de fragilă, fiind afectată probabil de tuberculoză. Medicii nu îi dădeau mari șanse de supraviețuire, dar destinul părea să aibă alte planuri pentru ea.

După moartea tatălui ei, familia s-a mutat în Anglia, unde mama ei a fost nevoită să lucreze pe vapoare pentru a putea întreține întreaga familie. Violet a urmat o școală catolică, însă a fost nevoită să renunțe la studii pentru a-și ajuta mama bolnavă și a avea grijă de frați.

Astfel, la doar 21 de ani, s-a angajat ca stewardesă pe vasul Orinoco, aflat în serviciul companiei Royal Mail Line. Nu a fost o alegere ușoară, mai ales într-o epocă în care femeile tinere erau rareori acceptate cu ușurință pe nave comerciale.

A supraviețuit ciocnirii dintre navele RMS Olympic și HMS Hawke

După trei ani petrecuți la bordul navelor Royal Mail, Violet a fost angajată de compania White Star Line, una dintre cele mai mari și cunoscute linii maritime ale epocii.

În 1911, a fost repartizată pe RMS Olympic, cea mai mare navă civilă din lume la acea vreme. Însă la doar câteva luni de la lansare, Olympic a intrat în coliziune cu vasul militar britanic HMS Hawke, în apropiere de coasta Angliei.

Deși incidentul a fost grav, Olympic a reușit să se întoarcă în port, iar nimeni nu și-a pierdut viața. Violet nu a vorbit prea des despre acest episod, dar experiența avea să o pregătească, într-un mod sinistru, pentru ceea ce urma.

Vezi și: Au îngropat o urnă cu apă. Ida Straus a refuzat să se salveze, preferând să se scufunde alături de soțul ei, Isidor, pe Titanic: ”Unde mergi tu, merg și eu!”

RMS Titanic s-a scufundat în dimineața zilei de 15 aprilie 1912. Foto Wikipedia

RMS Titanic s-a scufundat în dimineața zilei de 15 aprilie 1912. Foto Wikipedia

A salvat un copil în noaptea în care Titanicul s-a scufundat

În aprilie 1912, Violet a fost transferată pe RMS Titanic, cel mai nou și luxos vas al companiei White Star Line, aflat la prima sa călătorie spre New York.

Tânăra avea atunci 24 de ani și, potrivit propriei mărturii, era fascinată de eleganța și amploarea vasului. Dar fascinația avea să se transforme în coșmar în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, când Titanic a lovit un aisberg și s-a scufundat în apele înghețate ale Atlanticului de Nord.

În memoriile sale, Violet povestește că un ofițer i-a cerut să meargă pe punte și să dea un exemplu pasagerilor care nu înțelegeau limba engleză. A urcat într-una dintre bărcile de salvare, barca nr. 16, unde i s-a pus un copil în brațe.

În dimineața următoare, odată ajunsă pe RMS Carpathia, copilul a fost luat în liniște de o femeie care nu a rostit niciun cuvânt. Identitatea acelei femei nu a fost niciodată descoperită, iar amintirea acelui copil a rămas vie în sufletul lui Violet până la finalul vieții.

HMHS Britannic: încă un naufragiu, încă o minune

După tragedia Titanicului, Violet Jessop nu a renunțat la cariera maritimă. În timpul Primului Război Mondial, s-a oferit voluntar ca asistentă medicală pentru Crucea Roșie Britanică și a fost repartizată pe HMHS Britannic, o navă-soră a Titanicului, convertită în spital militar.

Pe 21 noiembrie 1916, în timp ce naviga prin Marea Egee, Britannic a fost lovit de o explozie violentă, cel mai probabil cauzată de o mină navală. Vasul s-a scufundat în doar 55 de minute.

În acel moment, Violet se afla într-o barcă de salvare care era atrasă de elicea încă în mișcare a navei. Într-un gest disperat, a sărit în apă și s-a lovit puternic la cap, dar a supraviețuit. Ulterior, și-a amintit că fusese trasă sub apă de forța elicei, dar reușise să înoate până la suprafață și să fie salvată.

Dintre cele peste o mie de persoane aflate la bord, doar 32 și-au pierdut viața, ceea ce a făcut ca incidentul să fie considerat o „scufundare norocoasă” – inclusiv pentru Violet.

Vezi și: Singurul suflet care a știut că Titanicul se va scufunda: pisica Jenny și-a dat puii jos de pe navă înainte de plecare

”Ați salvat un copil când s-a scufundat Titanicul. Eu sunt acel copil!”

După război, Violet s-a întors la viața civilă și a continuat să lucreze ca stewardesă pe diverse vase comerciale. S-a căsătorit la sfârșitul anilor 1930, dar mariajul a fost de scurtă durată.

Până la pensionare, în 1950, a lucrat pe nave timp de aproape patru decenii. Avea 63 de ani când s-a retras din activitate, iar restul vieții l-a petrecut într-o casă modestă din Suffolk, Anglia.

Chiar și după retragere, trecutul ei dramatic a continuat să o bântuie. Într-o noapte, a fost trezită de un telefon misterios.

La capătul celălalt al firului, o voce feminină a întrebat: „Ați salvat un copil când s-a scufundat Titanicul?” Când Violet a răspuns afirmativ, vocea a spus: „Eu sunt acel copil”. Apoi a închis. Niciodată nu s-a aflat cine fusese acea persoană, iar misterul a rămas nerezolvat până la final.

A încetat din viață la 83 de ani, din cauza unei insuficiențe cardiace

Violet Jessop a murit pe 5 mai 1971, la vârsta de 83 de ani, în urma unei insuficiențe cardiace. A fost înmormântată într-un cimitir discret din Anglia, departe de zgomotul și faima poveștii sale.

Presa vremii i-a dedicat numeroase articole și necrologuri, iar numele ei a rămas sinonim cu supraviețuirea miraculoasă și curajul în fața pericolului.

Astăzi, este considerată o figură emblematică în istoria navigației maritime și a devenit sursă de inspirație pentru nenumărate cărți, documentare și articole. Să supraviețuiești unui singur naufragiu este o raritate, dar să scapi din trei catastrofe navale majore este un miracol care depășește orice imaginație.

Violet Jessop nu a fost o eroină în sensul convențional, dar a demonstrat o tărie de caracter remarcabilă și o determinare neclintită. „Domnișoara de Nescufundat” rămâne, astfel, un simbol al rezistenței umane în fața sorții nemiloase.

Vezi și: „Titanic: renașterea digitală” – cea mai precisă reconstrucție a celebrei epave, pe National Geographic