Planta care-i umple de bani pe micii agricultori. E mină de aur pentru fermieri, dar a fost ignorată până acum
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/06/Planta-care-i-umple-de-bani-pe-micii-agricultori.-E-mina-de-aur-pentru-fermieri-dar-a-fost-ignorata-pana-acum.jpg)
Mangoldul, cunoscut și ca sfeclă elvețiană, a devenit o adevărată revelație pentru micii fermieri din România, mai ales pentru cei axați pe agricultura bio. Cu un preț de vânzare de cinci lei pe legătură și costuri reduse de întreținere, cultura este considerată una dintre cele mai profitabile opțiuni pentru suprafețele mici.
Mangoldul, planta care aduce profituri uriașe micilor fermieri
Tot mai mulți români interesați de un stil de viață sănătos aleg să includă în dieta zilnică verdețuri bogate în nutrienți, iar mangoldul se află în topul preferințelor, mai ales în marile orașe.
Ușor de cultivat, foarte rezistent și extrem de hrănitor, mangoldul atrage atenția atât consumatorilor, cât și agricultorilor care văd în această plantă o adevărată oportunitate de afacere.
Unul dintre primii cultivatori bio de mangold din România este Marin Dumbravă, fondatorul fermei ecologice Biodumbrava din comuna Joița, județul Giurgiu. El afirmă că această legumă “a fost cea mai folosită în timpul Imperiului Roman, fiind preluată de la babilonieni acum 3.000 de ani.
Mangold este foarte mult apreciat și folosit în țările occidentale. Spre exemplu, în Italia este cultură tradițională. Aceste legume nu sunt apărute de ieri, de astăzi, dar din păcate, la noi în țară nu sunt așa celebre”.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/06/Planta-care-i-umple-de-bani-pe-micii-agricultori.jpg)
Mangold. Sursa: Profimedia
Profit mare de pe suprafețe mici
Cultivarea mangoldului nu este deloc complicată. Planta se comportă asemănător cu spanacul, poate fi semănată direct sau prin răsad și are nevoie doar de un sol curat, sănătos și lumină. Odată stabilită cultura, semințele pot fi recoltate și refolosite, ceea ce reduce considerabil costurile în anii următori.
“Semințele bio de Mangold sunt aduse din America, sunt certificate și nu reprezintă niciun risc pentru cultura ecologică. Aducerea lor nu a fost simplă pentru că transportul, certificatul fitosanitar și vama m-au costat mai mult decât prețul semințelor”, își amintește fermierul.
Potrivit agrointel.ro, planta nu formează semințe la începutul verii, ceea ce îi permite să fie recoltată până toamna târziu. În plus, frunzele pot fi congelate cu ușurință, fie singure, fie alături de alte legume.
Piață în creștere, consumatori fideli
Marin Dumbravă vinde o legătură de mangold bio cu 5 lei direct de la ferma sa și, în funcție de producție, oferă clienților fideli “bonusuri”: buchete mai mari la același preț. Clienții sunt în special mame care doresc o alimentație sănătoasă pentru copiii lor sau persoane cu probleme grave de sănătate.
“Eu mi-aș dori ca și tinerii să aibă mai mult interes pentru hrana sănătoasă, dar din păcate nu există o educație în acest sens. De obicei, la tineri astfel de diete sunt adoptate doar când este târziu și este impus de medic”, spune Dumbravă.
Vezi și Alimente pentru o viață lungă și sănătoasă. Toți românii trebuie să le consume, zilnic!
Puteri nutritive remarcabile
Mangoldul este un adevărat superaliment: conține fier, potasiu, calciu, vitamina A, C și K, acid folic și antioxidanți care ajută la prevenirea cancerului, întărirea sistemului osos și reglarea glicemiei. Cu doar 27 de calorii la 100 de grame, este ideal în curele de slăbire.
“Frunzele de Mangold se consumă când ating maturitatea. Poate fi folosită la sucuri, în salate sau la supe, ciorbe, sarmale și tot felul de alte preparate. Nervura groasă nu se aruncă, se călește și se folosește ca spanacul”, explică producătorul.
Cu o cerere în creștere și o cultură ușor de gestionat, mangoldul pare să fie în sfârșit redescoperit și în România, devenind o opțiune viabilă și profitabilă pentru micii fermieri care aleg să investească în agricultură ecologică.
Vezi și Planta interzisă pentru vânzare sau cumpărare. Directiva vine de la UE!