22 ian. 2025 | 10:30

Plafonarea prețului la energie, din nou pe ordinea de zi a Guvernului. Ce ne așteaptă de la 1 aprilie pe facturile de gaz și curent

ACTUALITATE
Plafonarea prețului la energie, din nou pe ordinea de zi a Guvernului. Ce ne așteaptă de la 1 aprilie pe facturile de gaz și curent

Guvernul României intenționează să prelungească schema de plafonare a prețurilor la energie pentru restul anului 2025. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au anunțat că măsurile vor continua pentru a proteja consumatorii casnici și economia, însă deciziile finale depind de răspunsurile Comisiei Europene și de clarificările juridice legate de constituționalitatea suprataxării companiilor din energie.

Ce presupune schema de plafonare a prețurilor?

În prezent, schema de plafonare a prețurilor la energie electrică este structurată astfel:

  • 0,6740 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumatorii casnici care consumă până la 100 kWh/lună și și-au schimbat furnizorul de energie în ultimele două luni.
  • 0,68 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumatorii casnici care consumă până la 100 kWh/lună fără să își schimbe furnizorul.
  • 0,80 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumatorii casnici care consumă între 100 și 255 kWh/lună.
  • 1,28 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumatorii casnici care depășesc 255 kWh/lună.

Premierul Ciolacu a declarat că aceste plafoane ar putea fi menținute după 1 aprilie, subliniind că guvernul caută soluții pentru acoperirea costurilor, inclusiv prin alocări din bugetul de stat și fonduri europene.

Obstacolele și incertitudinile

Continuarea măsurii depinde de mai mulți factori:

  1. Decizia Curții Constituționale – Guvernul așteaptă motivarea deciziei privind constituționalitatea suprataxării companiilor din energie.
  2. Răspunsul Comisiei Europene – Premierul a menționat că este nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru ajustarea măsurilor și identificarea problemelor din schema actuală.
  3. Instabilitatea regională – Ministrul Energiei a precizat că menținerea plafonării este justificată și de situația tensionată cauzată de oprirea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina și problemele energetice din Republica Moldova.

Impactul asupra consumatorilor

Prelungirea plafonării ar oferi stabilitate pentru gospodării și companii, într-un context economic dificil. Totuși, dacă schema nu va fi menținută, consumatorii ar putea resimți o creștere semnificativă a costurilor pentru energie electrică și gaz.

În același timp, măsurile de sprijin ar putea fi revizuite pentru a ținti mai eficient categoriile vulnerabile, atât din rândul consumatorilor casnici, cât și al IMM-urilor.

Guvernul României intenționează să protejeze consumatorii de fluctuațiile prețurilor la energie, însă implementarea acestor măsuri depinde de clarificările legale și sprijinul european. Dacă schema de plafonare va continua, facturile la energie ar putea rămâne accesibile pentru majoritatea gospodăriilor, asigurând totodată o mai bună predictibilitate în bugetele personale și ale companiilor.