Parcul fără flori din Bucureşti, o dezamăgire pentru locuitori. Era unul dintre cele mai frumoase din Capitală
Înainte, era unul dintre cele mai frumoase colțuri ale Capitalei. Acum, parcul fără flori din Bucureşti a devenit o dezamăgire pentru locuitori, dar și o sursă de frustrare pentru organizațiile civice.
Parcul IOR (Parcul Titan) este unul dintre cele mai mari și populare spații verzi din București. Are o istorie interesantă și un rol important în viața urbană a orașului. Inițial, zona era o mlaștină și terenuri de cultivat, iar în anii 1950 a fost transformată într-un parc de agrement. În perioada regimului comunist, a fost denumit Parcul Titan și a fost amenajat cu scopul de a crea un loc de recreere pentru locuitorii din cartierul Titan.
De-a lungul decadelor, parcul a suferit mai multe modificări, cu adăugarea de alei, locuri de joacă pentru copii, zone de relaxare și bazine de apă. În perioada post-comunistă, a primit numele de Parcul IOR, din cauza legăturii sale cu Lacul IOR (Lacul Titan).
„Frumosul parc fără flori”
În ultima perioadă, bucureștenii au fost martorii unui proces de degradare al locului. După controversele născute în urma defrișărilor făcute în zonă, Parcul IOR a ajuns să fie numit „Parcul fără flori”. Pe pagina de Facebook „Prietenii Parcului IOR” a apărut recent o postare ce a stârnit un val de reacții:
„2 boschetei de Forsythia scapati, printr-un miracol absolut, de drujba lunga a lu’ #iLoveS3. Restul arata ca niste maturi, care se incapataneaza sa infloreasca. In pamatuf, acolo unde mai pot si ele.
IOR, frumosul parc fara flori”, se precizează în descrierea fotografiei în care apare un mic colț al parcului.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/parcul-767x575.jpg)
foto: Facebook
Grupul de Inițiativă Civică IOR – Titan, împreună cu cetățenii Sectorului 3 și alte organizații locale, susține o petiție publică adresată Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Aceștia solicită majorarea semnificativă a sancțiunilor pentru persoanele care defrișează ilegal spațiile verzi din oraș. Petiția a fost inițiată de grupul local „Parcul IOR Dispare” și vine în urma tăierii ilegale a peste 1.500 de copaci din zona retrocedată a parcului IOR.
Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a subliniat că amenzile actuale pentru tăierea abuzivă a copacilor sunt între 25 și 50 de lei pe copac, o sumă insuficientă pentru a descuraja astfel de acțiuni. Prin această petiție, locuitorii Sectorului 3 cer ca sancțiunile să fie mărite la cel puțin 2.500 de lei, pentru a opri distrugerea mediului.
„În ultimii ani, am asistat neputincioşi la distrugerea sistematică a Parcului IOR, prin defrişări mascate drept „toaletări” şi retrocedări dubioase. Este inadmisibil ca un oraş ca Bucureştiul să piardă plămânii săi verzi din cauza nepăsării şi a intereselor imobiliare. Cerem autorităţilor să acţioneze ferm şi rapid pentru protejarea spaţiilor verzi şi pentru sancţionarea celor responsabili”, a declarat Cristian Şoimaru, preşedintele Grupului de Iniţiativă Civic IOR – Titan.
Până acum, mai mult de 1.500 de copaci au fost tăiați ilegal în zona retrocedată a Parcului IOR, având un impact negativ asupra calității aerului și sănătății comunității locale.