Oamenii de știință susțin că ar fi readus la viață o specie de lup care a dispărut acum 12.500 de ani
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Oamenii-de-stiinta-sustin-ca-ar-fi-readus-la-viata-o-specie-de-lup-care-a-disparut-acum-12.500-de-ani00.jpg)
O veste care pare desprinsă dintr-un roman SF zguduie lumea științei: o echipă de cercetători americani susține că a reușit să readucă la viață o specie dispărută de lup, cunoscută sub numele de lupul teribil (Aenocyon dirus) – un prădător legendar care cutreiera America acum mai bine de 12.000 de ani.
ADN străvechi combinat cu tehnologie de vârf
Anunțul a fost făcut de compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul în Dallas, care susține că cei trei pui de lup alb născuți recent sunt primele animale “resuscitate” cu succes dintr-o specie dispărută, marcând un moment istoric în domeniul ingineriei genetice și al biologiei evoluționare.
Pentru a reînvia specia, oamenii de știință au combinat fragmente de ADN extras din două fosile de lup alb – un dinte vechi de 13.000 de ani și un craniu de 72.000 de ani – cu celule de lup cenușiu, ruda genetică cea mai apropiată. Prin tehnologii avansate de editare genetică (CRISPR) și clonare, cercetătorii au modificat 20 de secvențe genetice din 14 gene-cheie, înlocuindu-le cu variante specifice lupului teribil, precum blana groasă, de culoare deschisă, capul mai lat și maxilarul mai puternic.
Citește și: Care este cel mai periculos animal din România. Este protejat, însă provoacă multe morţi anual
Apoi, celulele modificate au fost implantate în ovule donate și transferate în mamifere surogat – câini domestici de talie mare, metiși – rezultând trei sarcini reușite și, în final, nașterea a doi pui masculi (1 octombrie 2024) și o femelă (30 ianuarie 2025).
Un habitat sigur pentru lupii din trecut
Cei trei pui trăiesc acum într-o rezervație secretă de 2.000 de acri, împrejmuită cu garduri speciale de 3 metri înălțime și supravegheată permanent cu drone, camere video și personal de securitate. Spațiul a fost certificat de American Humane Society și înregistrat oficial la Departamentul Agriculturii al SUA, ceea ce oferă un cadru legal și etic pentru îngrijirea acestor animale unice.
Această specie de lup a devenit cunoscută și datorită serialului HBO ”Game of Thrones”, unde a fost sursa de inspirație pentru lupii uriași însoțitori ai personajelor principale. În realitate, Aenocyon dirus a fost un vânător de temut, mai mare decât lupul cenușiu modern, adaptat pentru a doborî pradă mare, inclusiv bizoni și cai sălbatici.
Citește și: Animalul care are 32 de creiere trăiește și în România. Supraviețuiește până la 20 de ani
Deși compania Colossal și-a făcut un nume prin ambițiile sale de a readuce la viață mamuții, dodo și tigrul tasmanian, proiectul lupului teribil nu a fost făcut public până acum. Potrivit cofondatorului companiei, Ben Lamm, aceasta este „prima dovadă concretă că tehnologia noastră completă de de-extincție funcționează”.
„Este un salt uriaș față de tot ce s-a mai făcut până acum,” a declarat și profesorul Love Dalén, genetician evoluționist de la Universitatea din Stockholm, care a colaborat în analiza genomului. „Acești pui poartă gene ale lupului teribil și arată mai mult ca el decât orice am văzut în ultimele 13.000 de ani. Din punctul meu de vedere, este un lup teribil.”
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Oamenii-de-stiinta-sustin-ca-ar-fi-readus-la-viata-o-specie-de-lup-care-a-disparut-acum-12.500-de-ani2-800x533.jpg)
Puii de lup s-au născut la începutul acestui an
Controverse și dileme etice
Deși progresul științific este impresionant, nu lipsesc vocile critice. Unii experți în bioetică și ecologie avertizează că investițiile de sute de milioane de dolari – Colossal a strâns deja peste 435 milioane de dolari – ar putea fi direcționate mai eficient către conservarea speciilor aflate acum în pericol.
Citește și: Cel mai urât animal din lume „se răzbună” pentru stigmatizare și primește o nouă recunoaștere surprinzătoare
Profesorul Christopher Preston, specialist în filozofie ecologică, a lăudat totuși măsurile de protecție adoptate de Colossal. „Au luat măsuri serioase pentru a evita riscurile genetice și au dat dovadă de preocupare reală pentru bunăstarea animalelor.”
Cu toate acestea, Preston ridică o întrebare esențială: Ce rol vor avea acești hibrizi în natură? Într-un context în care, spune el, „este greu să menținem populații sănătoase de lupi cenușii în state precum Montana”, ideea reintroducerii unor prădători genetici re-creați pare mai degrabă simbolică decât practică.