O nouă categorie de PET-uri ar putea fi inclusă în sistemul SGR. Românii ar putea recupera mai mulți bani
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/O-noua-categorie-de-PET-uri-ar-putea-fi-inclusa-in-sistemul-SGR.-Romanii-ar-putea-recupera-mai-multi-bani.jpg)
După luni de implementare a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), românii încep să se adapteze și să folosească din ce în ce mai mult infrastructura de reciclare. Cu toate acestea, anumite categorii de ambalaje încă nu beneficiază de includerea în acest sistem, spre nemulțumirea comercianților și a consumatorilor.
PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri ar putea intra în sistemul SGR
În acest context, reprezentanții micilor comercianți propun o modificare majoră: extinderea SGR pentru PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele mari, de 5 litri.
Vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMM), Feliciu Paraschiv, a declarat că sistemul SGR funcționează, dar poate deveni și mai eficient dacă ar include categorii de ambalaje ignorate până acum. Printre acestea se numără PET-urile pentru spirt medicinal, apă distilată, precum și cele cu volum mare, de 5 litri.
„Cred că ar trebui introducerea de urgenţă a PET-urilor de spirt, apă distilată, care sunt ambalaje curate şi nu înţelegem de ce nu sunt în sistem. Cred că se poate face asta printr-un Ordin de ministru, foarte simplu, lăsând o perioadă de graţie. Apoi, n-am înţeles de ce ambalajele de 5 litri sunt lăsate la voia întâmplării”, a declarat Paraschiv în cadrul conferinței „SGR în România”.
Aceste propuneri ar permite consumatorilor să recupereze și mai mulți bani pentru ambalajele reciclate, crescând astfel motivația pentru colectarea selectivă.
Colectarea, o provocare logistică
O altă problemă menționată de reprezentantul ANCMM este legată de frecvența colectării ambalajelor. Deși sistemul SGR este susținut de un lanț logistic complex, întârzierile în ridicarea sacilor din supermarketuri rămân o realitate. Paraschiv afirmă că s-au făcut eforturi pentru automatizarea procesului, însă sincronizarea cu nevoile comercianților nu este mereu optimă.
„Noi trebuie să efectuăm o operaţiune benevolă, fără niciun fel de profit… Dacă RetuRo e mulţumit şi cifrele sunt foarte bune, înseamnă că noi ne facem treaba foarte bine”, a mai spus Paraschiv, subliniind faptul că retailerii îndeplinesc o sarcină complexă fără a obține beneficii financiare reale din acest sistem.
Sistemul SGR continuă să se extindă
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat la începutul lunii planuri pentru extinderea sistemului SGR în mediul rural, pentru a permite colectarea eficientă și în zonele mai puțin accesibile. Acest lucru ar putea echilibra și mai mult sistemul și ar crește considerabil gradul de reciclare la nivel național.
În prezent, consumatorii pot returna PET-uri, doze și sticle de sticlă de până la 3 litri în magazinele dotate cu echipamentele necesare. Sistemul funcționează pe baza unei garanții de 0,50 lei per ambalaj, bani pe care clienții îi recuperează atunci când returnează ambalajul la punctele de colectare.
Un sistem cu rezultate bune, dar perfectibil
Chiar dacă la început a existat reticență din partea comercianților mici, aceștia recunosc astăzi utilitatea sistemului. Paraschiv a mărturisit că:
„Recunosc că la început ne-am opus un pic sistemului, pentru că ştiam că o să vină ceva foarte greu, dar ne-am obişnuit şi cred că nu se mai poate fără.”
Rezultatele obținute până acum sunt încurajatoare, dar extinderea către noi tipuri de ambalaje ar putea duce SGR-ul la un nivel superior de eficiență și acceptare publică.