Noutate pentru românii care își țin banii în bancă. Ofertele de care trebuie să afle, scad dobânzile
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Noutate-pentru-romanii-care-isi-tin-banii-in-banca.-Ofertele-de-care-trebuie-sa-afle-scad-dobanzile.jpg)
Românii care își doresc să economisească bani și își țin economiile la bancă ar trebui să fie atenți la noile oferte pentru depozite, întrucât mai multe instituții financiare din țară propun dobânzi promoționale atractive. Pe fondul unui climat economic în schimbare, băncile încearcă să atragă lichidități, oferind condiții mai bune pentru economiile populației, în special pentru depozitele pe termene scurte. Totuși, dobânzile generale sunt în ușoară scădere, ceea ce ar putea influența deciziile de economisire ale românilor.
Băncile vin cu oferte promoționale la depozite
În încercarea de a rămâne competitive în raport cu titlurile de stat, unele bănci oferă dobânzi de peste 5% și chiar 6% pe an la depozitele constituite pe patru sau cinci luni. Printre cele mai atractive oferte disponibile în prezent se numără:
- Raiffeisen Bank oferă până pe 28 aprilie 2025 o dobândă de 6% pe an pentru depozitele în lei pe patru luni, dacă acestea sunt constituite 100% online prin aplicația Smart Mobile. Pentru economiile în euro, dobânda este de 2% pe an.
- BCR vine cu o promoție valabilă până pe 20 iunie 2025. Pentru depozitele constituite prin aplicația George, cu sume noi și pentru clienții înrolați în Programul de beneficii la nivelul Max sau Max Invest, dobânda este de 6% pe an la lei, pentru un termen de cinci luni.
- ING Bank recompensează clienții care aduc bani noi în bancă. Pentru depozitele pe patru luni, dobânda este de 4,9% pe an, însă doar pentru cei care își constituie Depozitul Bonus din contul ING Economii. În lipsa unui ING Card Complet cu venituri recurente, dobânda scade la 4,4% pe an.
- TBI Bank are cea mai generoasă ofertă dintre toate, oferind o dobândă de 6,60% pe an pentru depozitele constituite pe cinci luni. Pentru alte perioade, de la o lună la un an, dobânzile variază între 6,25% și 6,40%.
- CEC Bank oferă cea mai mare dobândă pentru depozitele la termen pe un an, respectiv 5,25% pe an.
Dobânzile la depozite, în scădere
Conform ultimelor date publicate de BNR, dobânda medie pentru depozitele în lei nou constituite de populație era de 4,78% la sfârșitul lunii ianuarie 2025, în ușoară scădere față de 4,82% în decembrie 2024. Această tendință reflectă o diminuare treptată a randamentelor oferite de bănci, pe măsură ce acestea își ajustează strategiile de atragere a economiilor populației.
Pentru românii care caută alternative la depozitele bancare, titlurile de stat rămân o opțiune atractivă, oferind randamente mai mari și fiind scutite de impozitul pe dobândă. De exemplu, în martie-aprilie 2025, Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat cu următoarele dobânzi:
- 6,80% pe an pentru titlurile cu scadență la un an;
- 7,50% pe an pentru cele cu scadență la trei ani;
- 7,80% pe an pentru cele cu scadență la cinci ani.
Citește și: Cum poți retrage bani de la Banca Transilvania fără să plătești comision
Pe lângă acestea, ultima licitație organizată de Ministerul Finanțelor pe 31 martie 2025 pentru titluri de stat cu maturitate de doi ani a fost adjudecată la o dobândă de 7,40%. De asemenea, pe 26 martie 2025, titlurile de stat cu o maturitate de 16 luni au avut un randament de 7,20%.
Dacă economiile sunt pe termen scurt, unele oferte bancare rămân competitive și permit accesul mai rapid la bani, fără restricțiile impuse de titlurile de stat. În schimb, cei care sunt dispuși să își blocheze economiile pe un termen mai lung ar putea obține randamente mai bune prin investiția în titluri de stat, mai ales că acestea sunt fără impozit și oferă dobânzi mai mari decât multe depozite bancare.