07 feb. 2025 | 21:28

Noua taxă şi rablele din România. Maşinile mai vechi de 15 ani devin “tinere”, conform noilor rapoarte

Știri social
Noua taxă şi rablele din România. Maşinile mai vechi de 15 ani devin “tinere”, conform noilor rapoarte
Noua taxa si masinile vechi din Romania

România se pregătește să introducă din nou o taxă auto, pe fondul îmbătrânirii accelerate a parcului auto național. Conform ultimului raport ACEA, vechimea medie a mașinilor din România a crescut la 15,4 ani, ceea ce face ca autoturismele mai vechi de 15 ani să nu mai fie considerate o excepție, ci o regulă.

România, în topul țărilor cu cele mai vechi mașini din UE

Statistici recente arată că România ocupă locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește vechimea medie a autoturismelor, fiind devansată doar de Grecia (17,5 ani) și Cehia (16,2 ani).

Creșterea de la 14,9 la 15,4 ani în doar un an arată o tendință clară: numărul autoturismelor vechi importate a fost mult mai mare decât cel al mașinilor noi achiziționate. Spre comparație, media europeană a vechimii parcului auto este de 12,5 ani, notează profit.ro.

Chiar și în state dezvoltate, cum ar fi Germania (10,3 ani) sau Belgia (9,9 ani), vârsta medie a mașinilor a crescut, însă mult mai lent. Pe de altă parte, Luxemburg rămâne țara cu cel mai nou parc auto, cu o medie de doar 8 ani.

Creșterea numărului de mașini diesel și a celor hibride

Pe fondul importurilor masive de mașini second-hand, ponderea autoturismelor diesel în România a crescut semnificativ. Dacă la finalul anului 2023 motoarele pe benzină reprezentau 54,7% din total, iar cele diesel 41,9%, în 2024 situația s-a inversat.

Acum, mașinile diesel domină piața cu 50,7%, în timp ce cele pe benzină au scăzut la 44,5%. În același timp, autoturismele hibride au înregistrat o creștere notabilă, ajungând la 3,2%.

Totuși, acest procent include și vehiculele mild-hybrid, care sunt considerate în statistici ca fiind pe benzină. Mașinile electrice și PHEV rămân în continuare o raritate pe șoselele din România, cu o cotă de piață de sub 1%.

Citește și Top 10 cel mai bine vândute mașini în România în 2024. Care este marca preferată a românilor!

Cât de motorizată este România în comparație cu alte țări europene?

În ceea ce privește numărul de mașini raportat la populație, România rămâne țara cu cel mai mic grad de motorizare din UE. Cu doar 425 de autoturisme la 1.000 de locuitori, țara noastră se află mult sub media europeană de 563 de mașini/1.000 de locuitori. Spre comparație, Italia și Luxemburg au peste 690 de autoturisme la mia de locuitori.

În 2024, numărul total de vehicule înmatriculate în România a ajuns la 10,7 milioane, dintre care 8,44 milioane sunt autoturisme. Însă, având în vedere îmbătrânirea constantă a parcului auto, este clar că o măsură precum noua taxă auto este inevitabilă. Rămâne de văzut dacă această măsură va reuși să încurajeze achiziția de mașini mai noi sau va fi doar o povară în plus pentru șoferi.

Citește și Detaliul din farurile mașinii la care trebuie să fii foarte atent. Ai putea fi în pericol, dacă îl ignori!

Sunt redactor la Playtech.ro, un site de știri care îmi oferă în fiecare zi satisfacția de a face ceea ce îmi place. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, am ... vezi toate articolele