14 apr. 2025 | 17:11

Noua lege antidrog la volan. Cum pot scăpa de sancţiuni şoferii care iau medicamente cu efect psihoactiv

News
Noua lege antidrog la volan. Cum pot scăpa de sancţiuni şoferii care iau medicamente cu efect psihoactiv
Schimbari majore in legislatia antidrog pentru soferi

Senatorii dezbat un proiect de lege ce ar putea aduce schimbări majore pentru şoferii depistaţi cu substanţe interzise în organism. Printre noutăți, conducătorii auto care iau medicamente cu efect psihoactiv ar putea fi obligați să prezinte prescripții medicale, pentru a evita sancțiunile penale. Legea ridică însă și multe semne de întrebare.

Ce trebuie să facă șoferii care iau medicamente cu efect psihoactiv pentru a evita sancțiunile

Proiectul de lege aflat astăzi, 14 aprilie, pe masa senatorilor prevede sancțiuni dure pentru șoferii care sunt prinși sub influența drogurilor la volan. Dacă testele de sânge confirmă prezența unei substanțe interzise, Codul Penal ar urma să se modifice astfel încât aceștia să primească între 2 și 7 ani de închisoare, plus interzicerea unor drepturi.

Noutatea o reprezintă includerea unor compuși regăsiți în medicamente pe lista substanțelor interzise. Așadar, șoferii care urmează tratamente ce conțin substanțe psihoactive vor fi obligați să aibă asupra lor o prescripție medicală, chiar și pentru medicamente care se eliberează fără rețetă. În lipsa acestui document, simpla prezență a substanței în sânge poate duce la dosar penal.

Prescripția medicală, un scut legal?

Inițiatorii proiectului susțin că modificările legislative vor duce la o soluționare mai rapidă a dosarelor penale și la eliminarea ambiguităților din lege. Totuși, specialiștii atrag atenția că implementarea acestei legi în forma actuală ar putea genera numeroase probleme.

Într-un scenariu nedorit, un șofer poate prezenta o rețetă veche pentru a justifica o substanță ilegală, iar verificarea veridicității documentului ar putea dura.

De asemenea, autoritățile se așteaptă la un val de contestații, în special din partea celor care vor pune la îndoială corectitudinea testelor toxicologice sau vor susține că au urmat tratamente legale.

O lege care stârnește controverse

În timp ce intenția legislativă este aceea de a combate consumul de droguri la volan, forma actuală a proiectului nu pare să ofere soluții clare pentru toate situațiile. Judecătorii și procurorii vor avea sarcina dificilă de a diferenția între consumul de droguri recreaționale și tratamentele legitime.

Până la clarificări, șoferii ar putea fi puși în fața unor controale tot mai stricte și, în lipsa prescripțiilor medicale, chiar a riscului de a fi cercetați penal pentru simpla prezență a unor compuși în organism. Legea este în continuare în dezbatere, dar este clar că va schimba semnificativ modul în care se raportează justiția la consumul de substanțe psihoactive la volan.