Noi detalii despre Coiful de la Coțofenești. Hoții l-ar fi deteriorat în timpul jafului din Olanda
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Noi-detalii-despre-Coiful-de-la-Cotofenesti.jpg)
Ancheta furtului de la muzeul din Olanda, în care a fost sustras celebrul coif de aur de la Coțofenești, scoate la iveală detalii tot mai îngrijorătoare. Conform imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, artefactul ar fi fost aruncat în grabă de hoți pe traseul de evacuare, ceea ce ridică semne serioase că piesa de patrimoniu ar fi fost deteriorată.
Hoții ar fi încercat să fure și un al doilea coif
Potrivit declarațiilor oferite de fostul director al Muzeului Național de Istorie a României pentru o publicație olandeză, infractorii ar fi încercat să fure și un al doilea coif de aur, însă nu au reușit să forțeze vitrina.
În plus, acesta a semnalat și o gravă disfuncționalitate a sistemului de securitate din muzeul olandez – sistemul care trebuia să elibereze fum pentru a bloca vizibilitatea în sală nu s-a activat în momentul jafului.
„Dacă sistemul de fum ar fi funcționat corect, hoții nu ar fi reușit să vadă nimic în jurul lor, iar furtul ar fi fost, cel mai probabil, imposibil”, a precizat oficialul român.
Mai mult, anchetatorii au stabilit că vitrina în care se afla coiful a fost spartă cu pumnii, în doar două lovituri, semn că nici măsurile de protecție fizică nu au fost suficiente. Totul s-a petrecut extrem de rapid, iar camerele video arată cum hoții acționează cu brutalitate și grabă.
Suspecți identificați și reținuți
La doar câteva zile după furt, poliția olandeză a reținut doi bărbați și o femeie din orașul Heerhugowaard. Ulterior, a fost arestat și un al patrulea suspect, tot din aceeași localitate. Femeia, în vârstă de 40 de ani, a fost eliberată între timp, dar rămâne în continuare în vizorul anchetatorilor. Ceilalți trei suspecți, cu vârste de 26, 34 și 36 de ani, sunt încă în arest și vor apărea în fața instanței pe 9 mai, în cadrul primei ședințe publice de judecată.
Avocații unora dintre suspecți susțin că arestarile s-au bazat pe haine descoperite într-un coș de gunoi din orașul Assen. ADN-ul prelevat de pe haine s-a potrivit cu cel al suspecților deja înregistrați în baza de date a autorităților, ca urmare a unor condamnări anterioare.
Între timp, poliția olandeză caută și o a cincea persoană, surprinsă pe camerele de supraveghere într-un magazin din Assen, care ar avea legături cu organizarea jafului.
Pagube uriașe și anchetă în curs
Dacă coiful dacic și brățările de aur nu vor fi recuperate, statul român ar putea cere despăgubiri de la guvernul olandez. Valoarea estimată a acestor piese de tezaur se ridică la 5,8 milioane de euro.
În prezent, poliția desfășoară căutări extinse în Olanda, utilizând inclusiv detectoare de metale, în speranța că obiectele de patrimoniu vor fi găsite înainte de a fi vândute pe piața neagră sau deteriorate iremediabil.
Furtul coifului de la Coțofenești – o piesă de o valoare istorică inestimabilă – ridică semne serioase de întrebare în ceea ce privește securitatea muzeelor internaționale și a modului în care sunt protejate artefactele cu semnificație națională.