Nici împușcarea, nici apariția gardurilor electrice nu rezolvă problema urșilor în România, a explicat Cristina Lapis, fondatorul sanctuarului de la Zărnești: „În două luni apar alții” EXCLUSIV
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/urs-romania.png)
Cel mai recent atac al urșilor, în România, a stârnit un val de reacții dure. Ministrul Mediului vorbește despre împușcarea exemplarelor care intră în localități, Marcel Ciolacu propune montarea unor garduri electrice pentru a-i ține departe. Ambele variante au fost demontate însă de Cristina Lapis, omul din spatele sanctuarului de urși de la Zărnești. În exclusivitate pentru Playtech Știri, ea ne-a explicat de ce împușcarea animalelor nu va rezolva problema.
„Anul trecut, s-a hotărât Legea Vânătorii, de împușcare a urșilor. Aceasta nu va rezolva problema, pentru că vânătorii nu vor veni să vâneze urșii de pe Transfăgărășan și nici din Predeal. Deci vânătoarea nu este o soluție.
Pentru a rezolva această problemă, care a devenit din ce în ce mai complicată odată cu defrișările, cu faptul că urșii nu mai găsesc mâncare în pădure, că nu mai sunt hrăniți de regiile pădurilor care, până acum, primeau fonduri pentru a hrăni urșii în pădure. În momentul în care s-a oprit vânătoarea, nu au mai fost interesați să hrănească urșii, hrănesc mistreții și alte animale care se vânează. România este însă semnatară a Convenției de la Berna și s-a angajat față de Uniunea Europeană să protejeze ursul brun.
Acum trei ani, Ministerul Mediului a primit fonduri europene pentru a rezolva conflictul om-urs. Când s-a dus ministrul la UE, și a spus că noi vrem să vânăm urșii, că sunt prea mulți, i s-a spus: „Te duci înapoi, numărați urșii și vii înapoi cu o cifră”. Și câți sunt? Dacă nu i-a numărat nimeni niciodată…”, a declarat Cristina Lapis, președintele Asociației „Milioane de Prieteni”, care a înființat sanctuarul de urși de la Zărnești, în exclusivitate pentru Playtech.ro.
Care ar fi soluțiile ce ar putea ajuta, de fapt, la rezolvarea problemei urșilor din România
Potrivit acesteia, este necesară, în primul rând, o numărătoare corectă, recunoscută la nivel european, a exemplarelor de la noi din țară.
„Trebuie numărați urșii, dar o numărătoare corectă, recunoscută la nivel european. Trebuie văzut în ce zone din România sunt urși mai mulți, în ce zone sunt mai puțini și unde pot fi relocați, iar în acele zone să fie rangeri care să îi păzească.
Exemplu este rezervația din Piatra Craiului, de unde nu s-a auzit niciodată de vreun accident, unde trăiesc urșii în libertate, dar în condiții normale.
Gardurile electrice au fost și ele în planul ăsta, mai ales în localitățile și satele unde e situația delicată. Când ești chiar la liziera pădurii, sigur, e bun un gard de protecție să oprească ursul.
Puteau să fie plantați pomi fructiferi, porumb…tot ceea ce vă spun, vă spun din experiența altor țări ca Norvegia, Canada, care s-au confruntat cu această problemă. Ursul nu vine în Predeal să se plimbe, caută de mâncare.”
Accidentul din Predeal nu este primul și nu va fi nici ultimul de acest fel, punctează specialistul. Nimic nu se poate schimba până nu se găsesc rezolvări pentru problema urșilor.
„Să zicem că îi împușcă, în două luni de zile vor apărea alții”
Cât despre propunerea înaintă de ministrul Mediului – aceea de a împușca orice urs care intră în localități -, este departe de a fi o soluție.
„Nu știe ce a propus…pentru că este interzis. O să se apuce să împuște în oraș, printre oameni? Să zicem că îi împușcă, îi împușcă și pe cei de pe Transfăgărășan, în două luni de zile vor apărea alții, ca în cazul câinilor fără stăpâni.
Soluția nu este una singură, împușcatul este ca și omorârea câinilor fără stăpân. S-au omorât milioane în România și încă mai sunt zone în care sunt. Dacă s-ar castra, n-ar mai fi, așa e și cu urșii.
Să zicem că sunt 9.000, iar România poate suporta 6.000. Bun! Se pot castra chimic urșii. Astfel, doi-trei ani nu vor mai face pui, ca să ajungem la un echilibru, după care își revin. Există momeli speciale. Danemarca a investit două milioane de euro ca să rezolve problema asta. Soluții există, trebuie voință politică”, ne-a declarat Cristina Lapis, în exclusivitate pentru Playtech.ro.
Montarea gardurilor electrice, o măsură de care a vorbit premierul Marcel Ciolacu recent, nu este o opțiune ce ar putea fi pusă în practică:„Nu putem pune în toate orașele gard electric. Trebuie luate alte măsuri ca să nu ajungem ca ursul să intre. Putem să punem gard electric pe o pistă de schi, că ursul, la altitudine de 2000 de metri e la el. Și noi vrem să schiem, dar și el vrea să existe”, a încheiat specialistul.