Mieii din România, interzişi la export. Ce ar putea însemna asta pentru români înainte de Paşte?
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Mieii-din-Romania-interzisi-la-export.-Ce-ar-putea-insemna-asta-pentru-romani-inainte-de-Paste.jpg)
Fermierii români se confruntă cu o situație dramatică după ce Comisia Europeană a impus interdicții stricte asupra exportului de miei din cauza unui focar de pestă descoperit în județul Bihor. Măsura, care va fi în vigoare cel puțin până pe 8 iunie, afectează în mod direct crescătorii de ovine, mai ales în județele Arad și Bihor, unde vânzarea mieilor în piețe este complet interzisă.
Decizia a stârnit nemulțumiri uriașe în rândul fermierilor, pentru care perioada Paștelui este cea mai importantă din an în ceea ce privește vânzările. Mulți dintre ei se plâng că riscă falimentul și că prețurile pe piața locală vor scădea drastic.
Fermierii, revoltați: „oile sunt sănătoase, dar nu le putem vinde”
Pentru crescătorii de oi și capre, restricțiile impuse de Comisia Europeană au fost o lovitură neașteptată și devastatoare. Mulți dintre ei aveau deja contracte pentru export, iar acum sunt forțați să găsească alternative mai puțin avantajoase.
„Cum poate să spună că oile ar fi bolnave? Uitați, cum pot să spună ei că oile astea-s bolnave, care mai de care mai frumoase, cum se spune. Asta-i fala ciobanului!”, a declarat un fermier nemulțumit, care avea pregătiți 250 de miei pentru export.
Situația este cu atât mai dificilă cu cât fermierii nu au opțiuni viabile pentru a-și vinde animalele. Marcel Roșu, director DSVS Arad, a confirmat că „nu există posibilitatea vânzării animalelor sau ieșirii animalelor din exploatație, decât către un abator. Cu siguranță, nu se pot vinde miei nicăieri, în nicio piață în județele Arad și Bihor.”
Pierderi uriașe și alternative dezavantajoase
Blocajul în comerțul cu miei îi obligă pe crescători să caute alte piețe de desfacere, însă prețurile oferite în afara Uniunii Europene sunt mult mai mici.
„Arabii dau 17 lei pe kilogram, iar anul trecut era 24-25 de lei. Dacă acum e 17 lei, după Paștele nostru cât o să fie, 12 lei?!” se întreabă Ion Țurcănaru, crescător de oi, îngrijorat că prețurile vor scădea și mai mult odată ce cererea internă se va reduce.
David Faur, alt crescător afectat, estimează pierderi uriașe din cauza interdicției:
„Comerțul e blocat, nu se știe cât, 40, 60 de zile. Iunie, am aflat noi ca știre, dar sperăm să treacă și să putem da și noi mieii, ne-au costat foarte mult.”
El susține că pierderile ar putea ajunge la 40% din veniturile anuale.
Mai mult, mulți dintre fermieri se tem că această criză ar putea duce la falimentul a peste 80% dintre crescători, ceea ce ar afecta grav întregul sector zootehnic din România.
Ieftinirea cărnii de miel: un posibil efect al interdicției
Cu interdicția exportului în vigoare și cererea internă limitată, carnea de miel ar putea deveni mai accesibilă pentru români. Dacă fermierii nu își pot vinde mieii la prețurile obișnuite, aceștia ar putea fi forțați să reducă prețurile pe piața locală pentru a-și acoperi pierderile.
Deși acest aspect ar putea părea o veste bună pentru consumatori, în realitate, situația este mult mai complicată. O scădere bruscă a prețurilor ar putea afecta grav crescătorii de ovine, care și-ar vedea afacerile în pericol și ar putea renunța la zootehnie în anii următori.
Fermierii amenință cu proteste în fața guvernului
Nemulțumiți de lipsa unei soluții din partea autorităților române, fermierii au anunțat că pe 24 martie vor merge la București pentru a protesta în fața Guvernului.
„Foarte multă lume o să fie, pe mine m-au sunat sute de fermieri. Așa au zis guvernanții ăștia ai noștri, că nu știu. Se urmărește distrugerea sectorului, habar nu avem ce se întâmplă”, a declarat Ioan Sterp, vicepreședinte al Asociației Profesionale a Crescătorilor de Oi din România.
Fermierii cer autorităților române să intervină și să găsească soluții pentru a compensa pierderile cauzate de interdicția impusă de Comisia Europeană. Aceștia avertizează că, dacă situația nu se rezolvă, mulți dintre ei vor fi nevoiți să își închidă fermele definitiv.
Când se ridică restricțiile?
Interdicția privind exportul de miei și restricțiile impuse piețelor locale sunt valabile cel puțin până pe 8 iunie, ceea ce înseamnă că vânzările de Paște vor fi serios afectate.
Până atunci, fermierii speră că autoritățile vor găsi o modalitate de a-i sprijini, fie prin compensații financiare, fie prin găsirea unor piețe alternative de desfacere care să le permită să își acopere pierderile.
Această criză din sectorul zootehnic ridică semne de întrebare cu privire la viitorul crescătorilor de oi din România și la impactul pe termen lung asupra producției autohtone de carne de miel.