Fotografiile care te fac să crezi că-s făcute cu AI: Ce iluzie optică au reușit să obțină mai mulți fotografi români
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/iluzie-optica-fotografie.jpg)
Recent, mai mulți fotografi din Deva au capturat un peisaj spectaculos, care părea, pentru unii, o iluzie optică sau o scenă generată de inteligența artificială. În aceste imagini, Cetatea Devei și Munții Retezat sunt alăturate, deși ele se află la o distanță de peste 70 de kilometri.
Grație utilizării teleobiectivelor de mare performanță și a unui echipament de fotografiere de precizie, fotograful Marius Turc, alături de colegii săi Cristian Resiga, Ioan Benea Jurca și Claudiu Nelega, au reușit să surprindă acest peisaj de primăvară în toată splendoarea sa, scrie Adevărul.
Fotografie autentică, fără trucuri digitale
Mulți dintre cei care au văzut imaginile s-au întrebat dacă fotografiile au fost modificate digital sau generate prin AI.
Cu toate acestea, fotografii au confirmat că aceste imagini sunt complet autentice. Tehnica utilizată, bazată pe teleobiective de aproximativ 600 mm, a permis surprinderea detaliilor clare ale cetății și munților, deși distanța dintre cele două locații este considerabilă.
Fotografiile au fost realizate pe dealurile din jurul Devei, la apus, într-o atmosferă extrem de clară, fără prea multă nebulozitate, ce a permis captarea unor imagini detaliate ale peisajului montan.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/iluzie-optica-deva.jpg)
Foto: Marius Turc / Facebook
Cetatea Devei, un simbol istoric al Transilvaniei
Cetatea medievală Deva, aflată pe un vârf al Munților Poiana Ruscă, are o istorie deosebită. Ridicată în secolul al XIII-lea, aceasta a fost un punct strategic important în Evul Mediu, având rolul de a apăra Transilvania de invadatori.
De-a lungul secolelor, cetatea a trecut prin diverse mâini, inclusiv ale familiei Huniazilor, și a fost implicată în diverse conflicte istorice.
În zilele noastre, cetatea este un important obiectiv turistic, iar recent a beneficiat de lucrări de reabilitare, atrăgând numeroși vizitatori care vor să afle mai multe despre istoria regiunii.
Pe lângă Cetatea Devei, un alt element emblematic al acestei regiuni este Muntele Retezat. Vârful de 2.485 de metri este nu doar un punct de referință pentru iubitorii de drumeție și alpinism, dar și un simbol al mitologiei și legendelor transilvănene.
Potrivit unei legende populare, „urieșii” care stăpâneau odinioară aceste locuri au fost înfrânți de un voinic care a transformat capul unui căpcăun într-un munte de piatră, care a fost denumit astfel Retezat. Munții Retezat sunt renumiți pentru frumusețea lor naturală și oferă o panoramă impresionantă asupra întregii regiuni.