27 mart. 2025 | 10:32

Experiment inedit pe o navetă SpaceX: Cum se gândesc oamenii de știință să crească ciuperci în spațiu

ACTUALITATE
Experiment inedit pe o navetă SpaceX: Cum se gândesc oamenii de știință să crească ciuperci în spațiu
SciTechDaily

Compania australiană FOODiQ Global va încerca să cultive ciuperci în spațiu pentru prima dată, în cadrul misiunii SpaceX Fram2, programată pentru începutul lunii aprilie.

Experimentul va avea loc în condiții de microgravitație, la bordul primei misiuni cu echipaj uman care va survola regiunile polare ale Pământului, scrie The Guardian.

Fram2 va fi lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida și se estimează că va dura între trei și cinci zile. Ultima zi a misiunii va fi dedicată testului de cultivare a ciupercilor, condus de exploratorul australian Eric Philips.

De ce sunt ciupercile ideale pentru explorarea spațială

Dr. Flávia Fayet-Moore, director executiv al FOODiQ Global, este de părere că ciupercile reprezintă o cultură ideală pentru spațiu datorită ritmului rapid de creștere, valorii nutritive ridicate și faptului că pot fi consumate crude.

„În prezent, NASA prioritizează cercetările privind culturile care pot fi cultivate, recoltate și consumate direct, deoarece tehnologia pentru procesarea alimentelor în spațiu este încă limitată. Printre acestea se numără salata, roșiile și ciupercile”, a explicat Fayet-Moore.

Ciupercile sunt o sursă naturală de vitamina D, care se intensifică atunci când sunt expuse la lumina ultravioletă. În plus, ele cresc foarte rapid, dublându-și dimensiunea zilnic. „Nu necesită îngrășăminte speciale, consumă puțină apă și oferă o combinație valoroasă de nutrienți, inclusiv potasiu, seleniu și cupru”, a adăugat Fayet-Moore.

NASA consideră nutriția și aprovizionarea cu alimente pentru viitoarele misiuni lunare și marțiene drept o prioritate, fiind inclusă în top 30 al provocărilor explorării spațiale.

Un pas înainte în studiul ciupercilor în spațiu

Experimentul cu pricina nu este primul în care ciupercile sunt trimise în afara atmosferei terestre. În august anul trecut, cercetătorii australieni de la Universitatea Swinburne au trimis mostre de miceliu ale unor specii precum crinul pădurii, coada curcanului și Cordyceps la Stația Spațială Internațională. Totuși, acele mostre nu dispuneau de condițiile necesare pentru ca ciupercile să fructifice.

Dacă de data aceasta miceliul va da naștere ciupercilor Pleurotus (oyster mushrooms), Eric Philips va monitoriza creșterea acestora, va evalua recolta și va verifica eventualele semne de contaminare. La revenirea pe Pământ, FOODiQ Global va analiza compoziția nutrițională a ciupercilor crescute în microgravitație și le va compara cu mostrele de control păstrate în Florida.

Acest experiment ar putea reprezenta un pas important în dezvoltarea sistemelor de producție alimentară pentru viitoarele misiuni spațiale de lungă durată, inclusiv cele către Lună și Marte.