Europa își deschide porțile pentru oamenii de știință americani care s-au săturat de Donald Trump. Ce este azilul științific
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/azi-stiintific-donald-trump.jpg)
Administrația Trump a introdus, într-un timp foarte scurt, reduceri drastice de finanțare pentru cercetarea științifică în SUA, afectând, astfel, domenii precum științele Pământului, prognoza meteo, sistemele de avertizare timpurie, cercetarea medicală și chiar NASA.
Concret, granturile academice au fost blocate, iar numeroase universități se confruntă cu reduceri de personal și limitarea accesului studenților la programe de doctorat și master.
În acest context, universitățile din Europa au început să ofere alternative pentru cercetătorii americani afectați de aceste măsuri.
Spre exemplu, Universitatea Aix-Marseille din Franța a lansat inițiativa Safe Place for Science, un program în valoare de 15 milioane de euro destinat atragerii cercetătorilor americani din domeniile climatologiei, sănătății și astrofizicii.
Universitățile americane, vizate direct de administrația Trump
Printre instituțiile cel mai puternic afectate de măsurile recente se numără Columbia University și Johns Hopkins University. Columbia a pierdut finanțări de 400 de milioane de dolari, în timp ce Johns Hopkins 800 de milioane de dolari, ceea ce a dus la concedierea a 2.000 de angajați, scrie The Guardian.
Mai mult decât atât, programul Fulbright, care sprijinea peste 12.500 de cercetători americani în străinătate și 7.400 de cercetători străini în SUA, a fost suspendat, lăsându-i pe mulți dintre aceștia într-o situație incertă.
În plus, administrația americană a luat măsuri împotriva unor cercetători străini, inclusiv reținerea și expulzarea unor persoane, precum Mahmoud Khalil, căruia i-a fost revocată cartea verde.
Evident, acțiunile au generat temeri în rândul comunității academice internaționale, descurajând studenții și cercetătorii străini să vină în SUA.
Europa și oportunitatea inversării „exodului creierelor”
Pentru Uniunea Europeană, actuala situație oferă o oportunitate de a atrage cercetători americani de top și de a inversa fenomenul de „brain drain” care a favorizat SUA timp de decenii.
Programul Safe Place for Science al Universității Aix-Marseille a primit deja peste 60 de aplicații, dintre care 30 în primele 24 de ore. Universitatea colaborează cu alte instituții și cu guvernul francez pentru a extinde această inițiativă la nivel național și european.
În prezent, Uniunea Europeană alocă mai puține fonduri pentru cercetare și dezvoltare (R&D) comparativ cu SUA. Un raport al Comisiei Europene a recomandat dublarea bugetului programului Horizon Europe, în valoare de 95 de miliarde de euro pe șapte ani.
O finanțare suplimentară de 25 de miliarde de euro pe an, destinată atragerii cercetătorilor americani, ar reprezenta doar 0,1% din PIB-ul UE, dar ar putea aduce beneficii economice și științifice considerabile.
Pe termen lung, dacă SUA continuă să restrângă finanțarea academică și să limiteze libertatea de cercetare, universitățile americane ar putea chiar să își extindă prezența în Europa.
În prezent, 29 de universități americane au deja campusuri pe continent, iar o creștere a acestui număr ar putea deveni o opțiune viabilă pentru a menține standardele educaționale și de cercetare în afara influenței politice din SUA.