Descoperire arheologică la Biserica Sfântului Mormânt: Noi dovezi ale unei grădini antice
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/descoperire-arheologica-iisus-gradina.png)
O echipă de cercetători de la Universitatea Sapienza din Roma a identificat urme de vegetație antică sub fundația Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Descoperirea sugerează existența unei grădini cultivate în perioada în care se estimează că a avut loc răstignirea lui Iisus, confirmând astfel relatarea biblică din Evanghelia după Ioan.
Noi dovezi ar susține relatările biblice
Potrivit Evangheliei după Ioan 19:41, „în locul unde fusese răstignit Iisus era o grădină, și în grădină un mormânt nou, în care nu fusese pus nimeni”.
Cercetătorii au analizat mostre prelevate din zona fundației bisericii și au descoperit urme de măslini și viță-de-vie, cultivate acum aproximativ 2.000 de ani.
„Evanghelia menționează un spațiu verde între Golgota și mormânt, iar noi am identificat aceste terenuri cultivate”, a declarat Francesca Romana Stasolla, coordonatorul cercetărilor.
Deși descoperirea susține relatarea biblică, echipa a precizat că va continua analizele pentru a confirma vârsta exactă a resturilor vegetale prin teste de datare cu radiocarbon. Această metodă permite determinarea perioadei în care plantele au fost active prin măsurarea izotopului de carbon-14.
Controversa asupra locului îngropării lui Iisus continuă
Descoperirea adaugă un nou element în dezbaterea privind locul în care a fost înmormântat Iisus. De-a lungul timpului, două situri principale au fost propuse: Biserica Sfântului Mormânt, unde s-a făcut această descoperire, și Mormântul Grădinii, un alt mormânt antic situat în Ierusalim, scrie Daily Mail.
Susținătorii Bisericii Sfântului Mormânt subliniază că situl conține morminte săpate în stâncă, datând din primul secol, iar construcția inițială a bisericii a fost realizată în secolul al IV-lea la ordinul împăratului Constantin.
Pe de altă parte, cei care susțin ipoteza Mormântului Grădinii afirmă că acesta se potrivește mai bine cu descrierea biblică a unui loc de îngropare aflat într-o grădină.
Alte descoperiri recente în Biserica Sfântului Mormânt
Aceasta nu este prima descoperire importantă făcută în cadrul excavațiilor de la Biserica Sfântului Mormânt.
În 2024, o echipă de cercetători de la Academia Austriacă de Științe a anunțat identificarea unui altar medieval, dispărut în urma unui incendiu din secolul al XIX-lea.
Piatra masivă de marmură era decorată cu motive specifice artei Cosmatesque, utilizată în Roma medievală și considerată o tehnică rezervată construcțiilor susținute de Papalitate.
Descoperirile recente continuă să ofere detalii noi despre istoria Ierusalimului antic, iar cercetările arheologice din zonă vor continua pentru a clarifica aspecte legate de siturile religioase.