27 mart. 2025 | 11:11

Dependența de ChatGPT, mai reală decât ai crede. Cum arată sevrajul, care sunt simptomele

ACTUALITATE
Dependența de ChatGPT, mai reală decât ai crede. Cum arată sevrajul, care sunt simptomele
AI

Un studiu recent realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) în colaborare cu OpenAI a identificat mai multe riscuri legate de utilizarea excesivă a unui chatbot bazat pe inteligență artificială. Un exemplu, în acest sens, este ChatGPT.

Cercetătorii au descoperit că unii utilizatori dezvoltă un grad de dependență de AI, manifestând simptome de sevraj în cazul întreruperii accesului.

Pe ce s-a bazat, de fapt, cercetarea cu pricina

Cercetarea a analizat patru milioane de interacțiuni și a inclus interviuri cu 4.000 de persoane pentru a evalua impactul asupra stării emoționale a utilizatorilor, scrie ITC.ua.

Studiul a pus accent pe un grup restrâns de utilizatori care petrec perioade îndelungate interacționând cu ChatGPT, spre exemplu, demonstrând semne de dependență, inclusiv preocupare excesivă, schimbări de dispoziție, pierderea controlului și simptome de sevraj.

Oamenii caută sprijin emoționat în inteligența artificială

Un factor important este tendința utilizatorilor de a personaliza și antropomorfiza AI-ul. Chatbot-urile, prin stilul lor conversațional la persoana întâi și capacitatea de a simula interacțiuni umane, devin pentru mulți o formă de sprijin emoțional.

Mai mult, unele sunt programate să fie „lingușitoare” și să reflecte preferințele utilizatorilor, ceea ce întărește dependența.

MIT a studiat inclusiv impactul negativ al interacțiunilor intense cu AI asupra comportamentului social. Persoanele care petrec mult timp cu un chatbot pot dezvolta așteptări nerealiste în relațiile interumane, ceea ce poate duce la izolare socială.

Forumurile online dedicate AI-ului s-au înmulțit, de asemenea rapid, ajungând la milioane de membri, ceea ce indică o tendință de creștere a dependenței de astfel de tehnologii.

Un aspect interesant descoperit de cercetători este diferența de impact emoțional între utilizarea chatbot-ului prin text și prin voce. Utilizatorii care interacționează doar prin text au tendința de a fi mai expresivi emoțional, în timp ce interacțiunile scurte prin voce sunt asociate cu rezultate emoționale mai bune.

Recomandările specialiștilor

Cercetătorii recomandă folosirea moderată a inteligenței artificiale pentru a preveni posibile efecte negative asupra sănătății mintale.

În cazul în care o persoană observă semne de dependență, precum prezența constantă a gândurilor legate de chatbot, dificultăți în a reduce utilizarea sau schimbări semnificative ale dispoziției, se recomandă consultarea unui specialist.

Studiul are ca scop evidențierea nevoii unei abordări responsabile în dezvoltarea și utilizarea AI-ului conversațional, cum ar fi ChatGPT, astfel încât tehnologia să rămână un instrument util, fără a provoca efecte adverse asupra oamenilor.