Cuvântul banal care i-a încurcat pe elevi la simularea Evaluării Naționale 2025 la Limba română. Peste 7.000 de candidați nu au reușit să îl găsească în textul dat
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/simulare-evaluare-nationala.jpg)
Analfabetismul funcțional nu mai poate fi considerat o simplă glumă și devine o problemă serioasă pentru viitorul României, având în vedere că o mare parte din tânăra generație de elevi nu este capabilă nici măcar să identifice un cuvânt simplu într-un text.
Peste 7.000 de elevi s-au împiedicat de un cuvânt banal la simularea Evaluării Naționale 2025 la Limba română
Un exemplu recent al acestei situații alarmante este reprezentat de 7.600 de elevi de clasa a VIII-a, care nu au reușit să găsească în textul dat la simularea Evaluării Naționale 2025 cuvintele „februarie” și un nume propriu, ambele fiind menționate clar în primele trei rânduri ale textului.
Aproape 36% dintre elevii de clasa a VIII-a din România care au participat la simularea Evaluării Naționale 2025 la Limba și literatura română nu au reușit să obțină o notă de trecere. Rezultatele simulării, organizate de Ministerul Educației în martie, au arătat că 3.000 de lucrări au fost notate între 1 și 1,99. Aceasta în ciuda faptului că examenul a oferit 1 punct din oficiu și alte 1,4 puncte puteau fi obținute doar prin rezolvarea completă a primelor cinci exerciții, axate pe lectura și înțelegerea textelor pentru identificarea răspunsurilor corecte.
Pentru 7.600 dintre cei 161.883 de elevi care au participat la simularea la Limba română, găsirea unui cuvânt într-un text a fost o sarcină imposibilă. Aproape 1 din 10 elevi de clasa a VIII-a (9,43% dintre participanți) au avut dificultăți la primul exercițiu de la subiectul I, care părea a fi unul simplu.
Acesta presupunea completarea unor spații punctate cu informații din text, cum ar fi prenumele și numele unei persoane, dar și luna în care s-a desfășurat acțiunea. Deși răspunsurile („Alexandru Frusina” și „februarie”) se aflau în primele trei rânduri ale textului, aproximativ 7.592 de elevi (4,69%) au obținut punctaj zero, iar alți 7.673 (4,74%) au primit punctaj parțial.
„Mi se pare incredibil să nu poți da niște răspunsuri la astfel de exerciții”
Profesorii afirmă că acest tip de exercițiu este conceput pentru a le oferi tuturor elevilor șansa de a scrie și de a obține un punctaj de trecere. Cu toate acestea, mii de elevi din clasa a VIII-a din România nu reușesc nici măcar să îndeplinească această cerință minimă, cu doar câteva luni înainte de a începe liceul.
„La clasa a VIII-a, exercițiile acestea sunt de așa manieră formulate încât nu poți să nu scrii. Înțeleg să faci o eroare, dar nu să nu completezi deloc. E clar că sunt probleme, dar după părerea mea nu sunt atât de multe ca la clasa a XII-a. Subiectele acestea sunt făcute încât să fie luată într-o manieră destul de lejeră o notă de trecere. Mi se pare incredibil să nu poți da niște răspunsuri la astfel de exerciții, decât dacă nu ai trecut deloc pe la școală, dacă nu ai citit mai mult de două rânduri în viața, dacă nimeni nu te-a pus să spui ceea ce ai citit și ai înțeles”, a explicat Serinella Zara, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, potrivit Ziarul de Iași.