05 apr. 2025 | 08:55

Cutremur în România, sâmbătă. Unde a fost înregistrat seismul, orașele în care s-a simțit

News
Cutremur în România, sâmbătă. Unde a fost înregistrat seismul, orașele în care s-a simțit

Un nou cutremur a avut loc în România în dimineața zilei de sâmbătă, readucând în atenție activitatea seismică intensă din zona Vrancea, una dintre cele mai cunoscute regiuni unde se produc astfel de fenomene. Seismul, cu o magnitudine de 3,9 pe scara Richter, a fost înregistrat la ora 4:33, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la mare adâncime

Epicentrul a fost localizat în județul Vrancea, o zonă cunoscută pentru frecvența cu care se produc astfel de fenomene geologice. Seismul s-a produs la o adâncime de 139,9 kilometri, ceea ce îl încadrează în categoria cutremurelor de adâncime, tipice acestei regiuni. Chiar dacă magnitudinea nu a fost una majoră, mișcarea tectonică a fost resimțită în mai multe orașe din apropiere.

Citește și: Doi bărbați salvați după 5 zile sub dărâmături în urma cutremurului devastator din Myanmar

Potrivit estimărilor INCDFP, cutremurul a avut loc la:

  • 48 km vest de Focșani,
  • 60 km nord de Buzău,
  • 65 km est de Sfântu-Gheorghe,
  • 74 km est de Brașov,
  • 89 km nord-est de Ploiești.

Chiar dacă nu au fost raportate pagube sau victime, cutremurul a fost simțit ușor de locuitorii din zonele apropiate epicentrului.

Citește și: Cutremurul din Myanmar: încă sunt găsiţi supravieţuitori printre dărâmături. Aproape 2.000 de persoane au murit, situaţia este critică

Activitate seismică constantă în 2025

Acesta este al patrulea cutremur înregistrat pe teritoriul României în luna aprilie, potrivit statisticilor oficiale. Magnitudinile acestor evenimente au variat între 2,6 și 3,9, semnalând o activitate tectonică constantă, dar moderată, în zona seismică Vrancea.

De la începutul anului, cel mai puternic cutremur a avut loc în data de 13 februarie, în județul Buzău, și a avut o magnitudine de 4,4. Comparativ, în anul 2024, cel mai intens seism s-a produs pe 16 septembrie, tot în județul Buzău, și a avut o magnitudine de 5,4. Acesta a fost resimțit în mai multe regiuni ale țării, inclusiv în București.

Citește și: Bărbat salvat după 40 de ore de la cutremurul devastator din Myanmar. Salvatorii sapă cu mâinile goale după supraviețuitori

Zona seismică Vrancea este responsabilă pentru cele mai multe și cele mai intense cutremure produse în România. Datorită adâncimii la care se produc aceste mișcări tectonice, ele pot fi resimțite pe suprafețe largi, uneori chiar și în țările vecine. Activitatea seismică din această zonă este monitorizată constant de autoritățile în domeniu, iar populația este sfătuită să fie pregătită pentru astfel de evenimente, chiar și în lipsa unor avertizări imediate.