24 mart. 2025 | 08:29

Cum sunt păcăliți românii care dau comenzi online. Val de reclamații la Poliție, ce au găsit oamenii în coletele plătite

Știri social
Cum sunt păcăliți românii care dau comenzi online. Val de reclamații la Poliție, ce au găsit oamenii în coletele plătite
Capcanele comertului online: cum ajung romanii sa fie pacaliti?

Cumpărăturile online au devenit tot mai populare, însă, din păcate, și numărul înșelătoriilor a crescut semnificativ. Poliția Suceava primește zilnic reclamații de la persoane care au fost păcălite după ce au comandat produse pe internet. De la colete care conțin doar bucăți de carton și polistiren, la produse diferite față de cele promise sau chiar fraude financiare, escrocii găsesc mereu metode noi pentru a profita de cumpărători.

Coletele-surpriză: ce primesc românii în locul produselor comandate

Tot mai mulți români cad victime înșelătoriilor online, iar printre cele mai frecvente cazuri se numără produsele care nu corespund așteptărilor.

Un sucevean a comandat un telefon mobil de 200 de lei, dar când a deschis coletul a găsit doar bucăți de carton și polistiren. Un alt caz revoltător este cel al unui tată din comuna Șcheia, care a vrut să-i cumpere fiului său o dronă, însă în pachet a găsit doar o jucărie de plastic sub formă de roboțel.

Problema nu se oprește aici. O femeie de 73 de ani a comandat un aparat de măsurare a glicemiei de pe un site descoperit pe o rețea de socializare. Când a primit coletul, a constatat că dispozitivul nu avea nimic în comun cu produsul pe care îl văzuse în reclama online.

Fraude financiare: investiții false și criptomonede fantomă

Nu doar coletele-surpriză sunt o problemă. O metodă de fraudă tot mai întâlnită implică false investiții online. Un bărbat de 52 de ani din Ilișești a căzut pradă unei escrocherii cu criptomonede, după ce a accesat un link dintr-o reclamă, relatează news.ro.

El a fost convins să investească inițial 1.200 de lei, apoi 5.000 de euro și ulterior încă 7.000 de euro. Când a vrut să-și retragă banii, i s-a cerut o nouă sumă de 8.800 de dolari pentru a-și recupera investiția. În acel moment, și-a dat seama că a fost înșelat, dar deja pierduse 12.200 de euro.

Vezi și Veți fi sunați de escroci care se dau drept inspectori fiscali. ANAF avertizează despre noua metodă de fraudă!

Cum să te protejezi de înșelătoriile online

Poliția recomandă cumpărătorilor să fie vigilenți și să respecte câteva reguli simple pentru a evita fraudele:

  • Verificați sursa – Nu comandați de pe site-uri necunoscute și verificați dacă există date de contact reale.
  • Nu plătiți în avans – Alegeți opțiunea de plată la livrare și deschideți coletul înainte de a plăti.
  • Evitați ofertele prea bune ca să fie adevărate – Escrocii atrag victimele cu reduceri exagerate.
  • Fiți atenți la link-uri suspecte – Nu introduceți date personale pe site-uri dubioase și nu deschideți emailuri suspecte.

Dacă sunteți victima unei înșelătorii online, nu ezitați să sesizați Poliția pentru a împiedica și alți cumpărători să cadă în capcana escrocilor.

Vezi și Nou fraudă care te lasă fără bani în cont, subiect de avertisment de la DNSC. Ai crede că te costă 10 lei, dar rămâi fără economii!