15 apr. 2025 | 06:34

Controalele ANAF se concentrează pe o nouă direcție: cine sunt românii „suveraniști anti-sistem” călcați de Antifraudă fix înainte de Sfintele Sărbători Pascale

BANI
Controalele ANAF se concentrează pe o nouă direcție: cine sunt românii
Controale ANAF la samsarii de mașini

Se apropie cu pași repezi Paștele, dar la ANAF se lucrează de zor! Inspectorii au început să controleze activitatea samsarilor de mașini și mare le-a fost mirarea să descopere fraude uriașe produse bugetului de stat.

Trei firme din Timiș, descoperite cu nereguli fiscale de peste 5 milioane lei. Toate încasările au fost făcute exclusiv în numerar

Știm cu toții că în spațiul public se discută intens despre așa-zisele principii suveraniste, despre ideologia împotrivirii față de sistem, mai ales de sistemul bancar.

Ei bine, se pare că există și firme adepte ale acestor concepte, nu doar persoane fizice.

Este vorba de trei societăți din Timiș care are activează în domeniul comercializării pieselor și accesoriilor auto și care ar fi fost găsite cu nereguli grave de inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF). Conform controalelor efectuate, aceste societăți nu au declarat și nici înregistrat în contabilitate TVA-ul de plată și impozitul pe profit aferente livrărilor evidențiate în sistemul RO e-Factura pentru trimestrul IV din 2024.

Pe lângă lipsa declarațiilor fiscale, ancheta a scos la iveală un alt aspect îngrijorător: firmele nu dețineau conturi bancare și operau exclusiv în numerar. Toate încasările aferente facturilor erau făcute cash, iar sumele înregistrate ca plăți ulterioare, în aceeași valoare, nu aveau documente justificative care să ateste folosirea lor în scopuri economice reale.

Potrivit autorităților fiscale, această practică ar fi avut ca scop evitarea plății impozitelor către bugetul de stat.

Anunțul oficial al ANAF

„Inspectorii antifraudă au identificat la trei societăți din județul Timiș, care activează în domeniul comercializării pieselor și accesoriilor auto, faptul că nu au declarat și înregistrat în evidențele contabile TVA de plată și impozitul pe profit corespunzătoare livrărilor raportate în RO E-factura pentru trimestrul 4 al anului 2024.

Totodată, inspectorii ANAF au identificat că operatorii economici au evitat în totalitate operațiunile de încasări și plăți prin conturi, neavând conturi deschise la bănci și au încasat în totalitate în numerar. Concomitent cu încasările facturilor în numerar, societățile verificate înregistrau si plăți de aceeași valoare, nejustificate cu documente care să indice că au fost folosite în scopul desfășurării activităților economice, cu scopul de a evita plata impozitelor la bugetul de stat. Prejudiciul total identificat de inspectorii DGAF la cele trei societăți depășește suma de 5 milioane de lei”, a transmis Fiscul.

ANAF avertizează asupra faptului că verificările nu se vor opri aici. Controbuabilii ar trebui să coopereze cu autoritățile și să aleagă un comportament fiscal transparent și legal, să-și achite dările către stat, conform legii, pentru că pot ajunge în vizorul controalelor fiscale.

„Acțiunile de control vor continua în ritm susținut în perioada următoare, iar DGAF recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate”, au mai precizat autoritățile.