29 ian. 2025 | 16:09

Cine este Virgil Măgureanu, fostul șef SRI. A fost pus oficial sub acuzare pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din 90

Știri social
Cine este Virgil Măgureanu, fostul șef SRI. A fost pus oficial sub acuzare pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din 90

Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), a fost pus oficial sub acuzare pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat miercuri, 29 ianuarie, că procurorii Secției parchetelor militare au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Măgureanu.

Rolul lui Virgil Măgureanu în Mineriada din iunie 1990

Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost una dintre cele mai controversate evenimente din istoria recentă a României. Autoritățile de atunci, inclusiv Virgil Măgureanu în calitate de director al SRI, sunt acuzate că au orchestrat o represiune violentă împotriva populației civile din București.

”În cauza denumită generic ”Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorul de caz din cadrul Secţiei parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus în cursul zilei de astăzi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Măgureanu Virgil, la data faptelor director al Serviciului Român de Informaţii, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (1311 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (1211 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.

Starea de fapt reținută și încadrarea juridică a faptelor au la bază exclusiv probatoriul administrat după data de 04.06.2021, dată la care cauza a fost restituită la parchet, ca urmare a parcurgerii procedurii de cameră preliminară, în urma căreia au fost anulate toate probele administrate anterior anului 2017 și s-a constatat nulitatea actelor de urmărire anterior efectuate”. ”, a transmis Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Conform procurorilor, represiunea a avut consecințe grave. Patru persoane au fost omorâte, peste 1.300 de români au fost răniți, iar alți 1.200 au fost arestați și persecutați.

Magistrații au precizat că acțiunea penală în cazul lui Virgil Măgureanu are la bază probatorii administrate exclusiv după 4 iunie 2021, data la care cauza a fost restituită la Parchet, din cauza anulării probelor administrate anterior anului 2017.

Alături de Virgil Măgureanu, în dosarul Mineriadei mai sunt urmăriți penal:

  • Ion Iliescu, fost președinte al României;
  • Petre Roman, fost prim-ministru;
  • Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru;
  • Adrian Sârbu, consilier al premierului;
  • Miron Cozma, fost lider al minerilor;
  • Generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Petre.

Aceștia sunt acuzați că au organizat și sprijinit intervenția brutală a minerilor în Capitală, pentru a suprima manifestațiile pașnice din Piața Universității.

Cine este Virgil Măgureanu

Virgil Măgureanu, născut pe 19 martie 1941, a fost primul director al Serviciului Român de Informații, ocupând această funcție între 1990 și 1997.

A fost unul dintre principalii actori ai reformării fostei Securități într-un serviciu de informații modern, dar mandatul său a fost marcat de controverse, inclusiv implicarea în evenimentele violente din iunie 1990.

După retragerea din funcția de director SRI, Măgureanu s-a implicat în viața academică și publicistică, dar suspiciunile legate de rolul său în Mineriada din 1990 au continuat să planeze asupra imaginii sale publice.

Consecințele juridice ale acuzațiilor

Punerea sub acuzare pentru crime împotriva umanității este una dintre cele mai grave acuzații care pot fi aduse unui oficial.

Acest tip de infracțiuni nu se prescriu, ceea ce înseamnă că Măgureanu și ceilalți inculpați ar putea fi trași la răspundere chiar dacă faptele s-au petrecut în urmă cu aproape 35 de ani.

Următoarele etape ale procesului vor stabili dacă probele adunate sunt suficiente pentru a obține condamnări.

Dosarul Mineriadei rămâne unul dintre cele mai importante procese de tranziție ale României postcomuniste, iar evoluția sa va fi urmărită cu interes de societatea civilă și de opinia publică.