03 apr. 2025 | 12:51

Ce se întâmplă, în România, după ce Trump a impus taxe vamale consistente pentru Uniunea Europeană! ”Recesiune economică”! Analiza unui profesor de economie

ACTUALITATE
Ce se întâmplă, în România, după ce Trump a impus taxe vamale consistente pentru Uniunea Europeană! ”Recesiune economică”! Analiza unui profesor de economie
EXCLUSIV

Victor Barbu, un reputat profesor de economie, acum pensionat, urmărește cu interes ceea ce se petrece în economia mondială. Iar despre taxele impuse de SUA Uniunii Europene și, implicit, România, profesorul spune că vor aduce probleme serioase omului de rând. PLAYTECH pune la dispoziția cititorilor săi părerile unor experți în economie cu privire la controversatele taxe vamale.

Cum va fi afectată România de taxele vamale ale lui Trump

Anunțate ca simbol al ”Zilei eliberării” de americani, taxele vamale impuse de administrația Trump Uniunii Europene și celorlalți parteneri comerciali ai Statelor Unite. Evident, în agitația produsă de anunț, toată lumea vrea să știe, în fapt, cu ce ne afectează, direct, pe noi, oamenii obișnuiți războiul comercial. Iar PLAYTECH a discutat cu Victor Barbu și a consemnat și părerile altor specialiști în economie.

”Impresia mea este că se vrea marginalizarea entității numite Uniunea Europeană. Iar asta afectează, evident, enorm și România. În mod cert, vor apărea implicații nu tocmai dorite de ordin financiar și comercial dintre SUA și UE și România. Iar după părerea mea, cei mai afectați vor fi, ca buget, oamenii obișnuiți.

Este posibil ca România, mai ales având în vedere instabilitatea politică și poziția vicepreședintelui Vance față de România, să fie și mai afectată. Mă refer la investițiile din Statele Unite care vor fi, cred, și mai mici, cel puțin o bună bucată de timp. Adică dezvoltarea relațiilor economice cu noi va scădea. Mai ales că SUA este cel de-al doilea partener comercial al României după Uniunea Europeană.

Creșterea prețurilor anumitor produse se resimte cel mai adesea pentru oamenii de rând. Și nu mă refer doar la mașini, ci și în ceea ce se numește viața de zi cu zi. Aceste taxe vamale vor duce la scumpiri ale produselor care se derulează în schimburile comerciale care se derulează între SUA și România. Sau, în general, pentru că noi producem și pentru companii europene, în schimburile comerciale dintre SUA și Uniunea Europeană. Pentru că respectivele taxe se vor ascunde în prețurile de producție, într-un fel sau altul.

”Cred că ne așteaptă o perioadă de recesiune economică”

În mod cert, având în vedere schimburile comerciale ale României cu SUA, mă refer înclusiv la aluminiu, oțel și alte materii, vor exista probleme. Da, se poate ajunge la pierderi de locuri de muncă și o contracție economică. Tare mă tem că acest război comercial nu se termină aici, că vor mai urma și alte măsuri.

Iar dacă apare șomaj, apare încă o presiune bugetară, pentru protecție socială, asta în condiția în care, oricum, bugetul va fi afectat. Creșterea economică este din ce în ce mai limitată, nu exclud chiar o scădere economică. Mai ales prin prisma chetuielilor pentru apărare, pentru alegeri, economia stagnează…

Iar dacă UE mărește taxele față de SUA, va fi complicat ca evoluție economică a țărilor din Uniune. Cred că ne așteaptă o perioadă de recesiune economică, este foarte posibilă. Eu sper că rațiunea – chiar și în rândul staff-ului lui Trump – să învingă. Un război comercial este inutil pentru toate părțile implicate. Câștigurile sunt, de fapt, pierderi pentru toate părțile implicate.

Problema este că se tulbură și lanțul de alimentare global prin suprataxarea produselor importate sau exportate. Gândiți-vă ca dacă se exportă ceva de la noi și se taxează, în SUA, cu 20%, ca materie primă, să spunem, iar apoi se întoarce ca produs finit și se taxează, din nou, ca reciprocitate, tot 20%, prețul care aunge la consumatorul final este, cu siguranță, mai mare cu cel puțin 40%. Ceea ce, într-un final, face ca omul obișnuit să își permită și mai puține.

Problema este, și revin la asta, e legată de omul de rând. Prețurile cresc și fără problemele apărute după decizia lui Trump. Multe lucruri și-au aproape dublat prețul, iar costul social pentru familiile cu venituri mici este uriaș, îi duce în pragul sărăciei extreme”, ne spune, în exclusivitate, Victor Barbu.

Radu Georgescu: ”În US a ajuns un tip care vrea să conducă ca un CEO și își protejează compania”

Radu Georgescu, un alt economist, vede decizia lui Trump ca cea a unui afacerist care vrea să își protejeze compania. El explică, în fapt, că Trump a acționat ca orice protecționist care vrea ca firma sa să supraviețuiască și să facă profituri mai mari, chiar dacă, în fapt, este vorba de un stat care decide mersul economiei mondiale.

”Scriu acest articol din perspectiva unui tip care lucrează zilnic cu Taxele Vamale de peste 20 de ani. Să începem:

1 Ce taxe plătești dacă imporți în România o mașină produsă în US?

Dacă aduci în Romania o mașină produsă în US vei plăti în Vama din România TVA de 19% și taxa vamală de 10%. Deci vei plăti taxe în valoare de 29% din valoarea mașinii. (…)

2 Ce taxe plătești dacă imporți în US o mașină produsă în România?

US nu are TVA. Deci nu plătești TVA. Taxa Vamală în US este de 2,5%. Deci vei plăti taxe în valoare de 2,5% din valoarea mașinii (…) În Romania plătești taxe de 29% și în US de 2,5%.

3. Bunurile produse în America sunt taxate mult mai mult în Europa decât taxarea pusă de US pentru bunurile din Europa. Asta face ca deficitul comercial dintre US și Europa să fie de 200 miliarde $. Adică Europa exportă bunuri în US în valoare de 200 miliarde $ mai mult decât importă. Cu alte cuvinte America finanțează Europa anual cu 200 miliarde $, doar prin relația comercială. (…)

4 Orice CEO sau CFO își protejează firma. În US a ajuns un tip care vrea să conducă ca un CEO. Orice CEO sau CFO de pe planeta Pământ își apără compania. Niciun CEO sau CFO de pe planeta Pământ nu își pune în pericol firma doar de dragul de a ajuta alte firme.

Aici vine întrebarea de 100 puncte:

5 Vrem să fim și noi conduși de un CEO pe baza principiilor economice?

Dacă Europa ( Romania) ar fi condusa de un CEO, probabil în prima zi, acest tip ar anula TVA-ul. Americanii nu au TVA deoarece spun că este o taxa stupida care duce la evaziune. Au dreptate. Acest CEO al Europei (României) ar pune taxa pe care o au americanii: sales tax. Este foarte ușor de calculat și nu există evaziune. Romania și-ar rezolva în câteva luni deficitul bugetar”, notează, pe contul său de socializare, Radu Georgescu.

Gheorghe Piperea aduce în discuție China în războiul taxelor vamale dintre SUA și UE

Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, susține că apariția taxelor vamale impuse de SUA Uniunii Europene va putea duce la un război comercial în care administrația Trump să fie pedepsită prin intermediul Chinei

”Ca și UE, și SUA a au avut până ieri scutire de taxe vamale pe produse în colete de valoare mică: 800 de dolari (comparativ cu 150 de euro în UE). De aceea, Shein și Temu au avut o dezvoltare și mai explozivă în SUA. De ieri, Administrația Trump a anulat aceste scutiri, prin ordin executiv, aplicabil imediat. Aceste livrări vor fi, începând de ieri, taxate cu 34%.

China a amenințat cu propriile tarife aplicabile produselor americane, plus alte măsuri de retorsiune. UE încă se câcâie să emită actul normativ care să elimine scutirea de taxe vamale și tva pe produsele de sub 150 euro venite pe platformele de e-commerce Shein și Temu. Nu e exclus chiar ca, pentru a pedepsi Administrația Trump, UE să mențină sau chiar să ridice pragul de scutire pentru produse “ieftine” venite via China în UE.

Aparent, produsele care vin în acest fel vis Shein și Temu în UE sunt ieftine. De fapt, multe dintre ele sunt chinezării (calitate proastă, defecte, pericole pentru copii) și nu prea există mijloace de prevenție și sancționare pentru daune – cine dă mii de euro avocaților și executorilor pentru a lua 150 de euro înapoi de la chinezi? Deci, mai degrabă aruncă astfel de produse, cauzând zeci de milioane de tone de gunoi anual. Se aruncă, astfel, 19 miliarde de euro/anual, din 2021 încoace, pe fereastră & la gunoi.

PS Alianța economică cu China e tot mai des invocată la Bruxelles & Strasbourg, ca măsură de răspuns la agresiunea comercială a Administrației Trump. Bine am ajuns, ce să zic…”, explică Piperea.