14 ian. 2025 | 20:12

Ce s-a întâmplat cu steagurile americane înfipte pe Lună de primii oameni care au ajuns pe satelitul natural al Pământului

ACTUALITATE
Ce s-a întâmplat cu steagurile americane înfipte pe Lună de primii oameni care au ajuns pe satelitul natural al Pământului
Buzz Aldrin salută primul steag american ridicat pe Lună, pe 21 iulie 1969. (Foto: NASA)

Momentul istoric în care Neil Armstrong și Buzz Aldrin au înfipt steagul american pe suprafața Lunii în iulie 1969 a rămas unul dintre cele mai puternice simboluri ale explorării spațiale. Însă, după mai bine de cinci decenii, apare întrebarea: în ce stare mai sunt acele steaguri?

Simbolism și provocări tehnice

Ridicarea steagului american în cadrul misiunii Apollo 11 a fost o acțiune pur simbolică. Deși Statele Unite erau semnatare ale Tratatului ONU privind Spațiul Extraatmosferic, care interzice revendicările teritoriale asupra Lunii, gestul a fost atent analizat și dezbătut pe plan internațional, scrie Space.com.

Pentru a face față condițiilor extreme de pe Lună, inginerii NASA au proiectat un catarg special, prevăzut cu o bară orizontală care permitea steagului să „fluture” în lipsa atmosferei. În ciuda ingeniozității, Buzz Aldrin a recunoscut că steagul nu părea foarte stabil, fiind introdus doar câțiva centimetri în solul lunar extrem de compact.

În ultima aselenizare a programului Apollo, din decembrie 1972, astronautul Gene Cernan de la Apollo 17 alături de steagul american. (Foto: NASA)

Degradarea inevitabilă a steagurilor

De-a lungul misiunilor Apollo, au fost înfipte șase steaguri americane pe Lună. Din cauza expunerii continue la radiațiile solare intense și la fluctuațiile extreme de temperatură, materialul textil al steagurilor (nailon) a suferit, cel mai probabil, un proces de degradare cunoscut sub denumirea de „sun rot”. Aceasta presupune decolorarea și fragilizarea materialului, transformând steagurile într-o masă de fibre fragile, posibil albite complet.

Impacturile cu micrometeoriți și absența oricărei protecții atmosferice au contribuit, de asemenea, la deteriorarea acestora. Deși unele steaguri ar putea să fi rămas în picioare, este puțin probabil să mai arate ca în momentul în care au fost plantate.

În 1972, Charles Duke Jr. de la Apollo 16 salută impunător steagul american. (Foto: NASA)

Moștenirea unui simbol istoric

Chiar și în stare deteriorată, steagurile americane rămân un simbol puternic al explorării spațiale. Anne Platoff, istoric și vexilolog, subliniază că imaginea steagului american pe Lună reflectă spiritul umanității de a explora necunoscutul. Această moștenire vizuală va dăinui mult timp după ce toți cei implicați în misiunile Apollo nu vor mai fi printre noi.

Deși există teorii conspiraționiste care contestă autenticitatea aselenizărilor, dovezile științifice și tehnice confirmă fără echivoc succesul programului Apollo. Criticii acestor teorii susțin că nivelul de coordonare necesar pentru a ascunde un asemenea „adevăr” timp de peste 50 de ani este pur și simplu imposibil.

Steag luna 1

În timpul misiunii Apollo 12 din noiembrie 1969, astronautul Pete Conrad ridică steagul american pe Lună. (Foto: NASA)

Deși nu mai știm exact în ce stare se află astăzi steagurile americane de pe Lună, ele continuă să inspire generații întregi. Rămășițele acestor steaguri, fie că mai flutură sau s-au dezintegrat, sunt mărturii ale primului pas făcut de omenire pe un alt corp ceresc și ale dorinței neobosite de a explora universul.