15 apr. 2025 | 14:44

Ce conţine, de fapt, telemeaua de Sibiu. Mănânci brânză cu bacterii, nu are nimic tradiţional: „Etichetele sunt înșelătoare”

Știri social
Ce conţine, de fapt, telemeaua de Sibiu. Mănânci brânză cu bacterii, nu are nimic tradiţional:
Din ce este facuta, de fapt, telemeaua de Sibiu

Campania Observator ”Ce ne puneți în mâncare” a scos la iveală un adevăr îngrijorător despre telemeaua de Sibiu, un produs vândut ca fiind autentic și tradițional, dar care, din păcate, nu respectă standardele de siguranță alimentară. În cadrul unui nou episod difuzat pe 28 martie 2025, jurnaliștii au efectuat noi teste pe brânza de oaie vândută în piețele din București, ajungând la concluzii alarmante.

Telemeaua de Sibiu, la microscop: ce se ascunde în compoziția ei

Telemeaua ”de Sibiu” nu doar că nu respectă rețeta tradițională, dar mai rău este că prezintă riscuri grave pentru sănătate. Analizând mai multe mostre din piețele din București, experții au descoperit un nivel extrem de ridicat de enterobacterii – până la 2300 de bacterii per gram de telemea.

”Cel mai grav a fost faptul că am determinat 2300 de enterobacterii per gram de telemea și mizerie foarte mare la punctele de vânzare”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară, potrivit unui comunicat transmis de Antena 1.

Această contaminare bacteriană poate duce la afecțiuni digestive severe, mai ales pentru consumatorii sensibili.

”Nu respectă nici rețeta, nici originea declarată”

Un alt punct esențial în investigarea produsului a fost descoperirea unui amestec de lapte de vacă cu lapte de oaie, un truc folosit pentru a reduce costurile de producție. Aceasta înseamnă că telemeaua vândută sub denumirea de ”Sibiu” nu mai este un produs autentic, ci o simplă imitatie.

”Tragem un nou semnal de alarmă: ne întoarcem la produse verificate deja în trecut și descoperim, din nou, aceleași probleme. Așa-zisa telemea de Sibiu este doar o aparență ambalată frumos.

În realitate, ceea ce ajunge pe masa consumatorului nu respectă nici rețeta, nici originea declarată. Din păcate, eticheta tradițional nu mai garantează autenticitatea”, a spus Mădălina Iacob, jurnalist Observator.

Vezi și Ce conţine telemeaua de vacă marca Pilos. Mulţi români o iau din Lidl fără să citească eticheta!

Problemele sistemului de siguranță alimentară din România

Această situație nu este doar un semnal de alarmă pentru consumatori, ci și o problemă serioasă pentru autoritățile române, care nu au reușit să implementeze un sistem de siguranță alimentară eficient.

Campania Observator subliniază lipsa de controale periodice și reacțiile întârziate ale autorităților. Astfel, produse neconforme continuă să ajungă pe rafturi, sub pretextul că sunt ”tradiționale” și ”autentice”.

”Alegerea informată este primul pas spre protejarea sănătății. Fiecare consumator are puterea de a contribui la schimbare, alegând responsabil produsele pe care le consumă”, este mesajul lansat de specialiști în cadrul campaniei.

Așadar, dacă vrei să îți protejezi sănătatea, este important să fii atent la etichetele produselor alimentare, să ceri transparență și să eviți cumpărarea unor produse care nu respectă standardele de calitate.

Vezi și Românii se confruntă cu scumpiri masive în 2025, dar există și vești bune. Unde găsești reduceri de până la 25% la mii de produse!