Cât costă un miel întreg în Piața Obor înainte de Paște. Ce preț are kilogramul
Paștele se apropie, iar în piețele din toată țara, printre care și Piața Obor din București, carnea de miel a început deja să fie comercializată. După răstignirea lui Iisus Hristos, creștinii ortodocși și catolici serbează Învierea, iar masa de Paște este nelipsită de tradiționalul miel. În acest context, multe gospodine se îndreaptă către piețele din Capitală pentru a cumpăra carne proaspătă.
Ce preț are un miel întreg în Piața Obor înainte de Sărbătorile Pascale
În această dimineață de aprilie, forfota din Piața Obor este mare. Deși vremea nu este foarte prietenoasă, cu vânt puternic și temperaturi scăzute, zeci de comercianți au așezat pe tarabe carnea de miel, adusă proaspăt din diverse colțuri ale țării.
Printre primele produse vândute se află pulpele de miel, care se comercializează la prețuri între 35 și 45 de lei pe kilogram, în funcție de zona pieței, notează libertatea.ro.
De exemplu, pulpele de spate ajung la 40 de lei pe kilogram, iar cotletul este cel mai scump, cu 45 de lei pe kilogram. Ceafa de miel pentru friptură poate fi găsită și la 40 de lei kilogramul.
Pentru cei care doresc un miel întreg, prețul este de aproximativ 40 de lei pe kilogram. Astfel, un miel cu greutatea medie de 12-15 kilograme poate ajunge la 600 de lei.
Oferte pentru toate buzunarele
Dacă prețurile au crescut față de anii trecuți, comercianții din Piața Obor susțin că acestea sunt accesibile, având în vedere contextul economic.
”Prețurile nu sunt mai mari ca anul trecut, chiar dacă totul s-a scumpit, de la mâncare la transport”, spune domnul Eugen, un vânzător din Babadag, Tulcea, conform aceleiași surse.
Acesta adaugă că ”oricine își poate permite o pulpiță de miel pentru masa de Paște”, având în vedere că prețurile sunt variate și se potrivesc diferitelor bugete.
Unii cumpărători aleg să cumpere mielul deja tranșat, deoarece costul unui miel întreg în viu ajunge și la 500 de lei, iar procesul de tăiere și tranșare poate adăuga cheltuieli suplimentare. În plus, cumpărarea direct din piață oferă un avantaj semnificativ de confort, pentru cei care vor carne deja pregătită pentru gătit.
ANSVSA, verificări stricte în piețele din țară înainte de Paște
Pentru a asigura siguranța consumatorilor, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat controale specifice în piețele din toată țara.
Aceasta urmărește respectarea normelor de siguranță alimentară, inclusiv verificarea abatoarelor și a centrelor de sacrificare temporare, pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare.
Carnea de miel va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar, pentru a asigura că produsele respectă normele de igienă și siguranță alimentară.