31 ian. 2025 | 17:00

Cabana veche de 200 de ani, din mijlocul pustietății, care a primit o stea Michelin

ACTUALITATE
Cabana veche de 200 de ani, din mijlocul pustietății, care a primit o stea Michelin
Homestead Cottage lângă Doolin, County Clare, Irlanda. Restaurantul este aproape de Stâncile Moher, lângă Oceanul Atlantic. Sursa foto: Anthony O’Connor/Five Element Photography pentru CNN

Într-o cabană izolată de pe o stâncă abruptă, cu vedere la Oceanul Atlantic, chef Robbie McCauley și soția sa, Sophie, au transformat un fost atelier de pietrari într-unul dintre cele mai apreciate restaurante din Irlanda.

Situată în apropiere de faimoasele Cliffs of Moher, Homestead Cottage a primit în doar câteva luni o stea Michelin, un lucru rar pentru un local atât de rustic și îndepărtat de marile orașe.

Pasiunea pentru ingrediente locale și un nou început

Robbie McCauley, originar din Scoția, a lucrat în unele dintre cele mai prestigioase restaurante din Marea Britanie și Irlanda înainte de a decide că vrea să își urmeze propria viziune culinară.

„Etosul nostru este local, sezonier și de cea mai bună calitate”, a declarat el pentru CNN.

Interiorul Homestead Cottage este mai rustic decât majoritatea destinațiilor cu stele Michelin Foto: CNN

Decizia de a deschide un restaurant într-o cabană de 200 de ani, aflată la kilometri distanță de orice oraș important, nu a fost ușoară. McCauley recunoaște că inițial a fost sceptic, dar soția sa, însărcinată în opt luni la acea vreme, a fost cea care l-a convins să încerce. „Am zis că nu avem nimic de pierdut”, își amintește Sophie.

Pregătirile pentru deschidere au fost un maraton. În doar șase săptămâni, cei doi au transformat cabana într-un spațiu primitor pentru oaspeți. Cu doar două săptămâni înainte de inaugurare, Sophie a născut-o pe fetița lor, Iris.

„A fost un haos total”, recunoaște Robbie, „dar am reușit cumva să ne descurcăm”.

Robbie și Sophie McCauley din Homestead Cottage cu copilul lor, Iris. Anthony O’Connor/Five Element Photography

La început, restaurantele din zone atât de izolate se confruntă cu dificultăți în a atrage clienți, iar Homestead Cottage nu a fost o excepție. Asta până când The Irish Times a publicat o recenzie entuziastă. „După acel articol, a fost o nebunie totală”, spune Robbie. Doar câteva luni mai târziu, în februarie 2024, restaurantul a primit o stea Michelin, o onoare la care nu se așteptau atât de repede.

Meniul de sezon și legătura cu peisajul dramatic al Irlandei

Spre deosebire de multe restaurante de fine dining, Homestead Cottage nu oferă un meniu à la carte. În schimb, McCauley creează preparate în funcție de ingredientele disponibile în acel moment, ceea ce reduce risipa și îi oferă libertatea de a adapta constant preparatele.

„Diferența dintre ingredientele proaspăt culese și cele obișnuite este uriașă”, explică McCauley.

„Când gătești cu produsele sezonului, totul are mai mult gust”.

Carne de vită de la Burren, brassicas la grătar, usturoi de sezon nou și ceapă de primăvară – un fel de mâncare din meniul Homestead Cottage. Foto: CNN

Printre ingredientele sale preferate se numără:

  • Crabul Moher și stridiile Flaggy Shore, fructe de mare locale
  • Carnea de vită din Burren, despre care crede că ar trebui să aibă protecție similară cu carnea de vită galiciană din Spania
  • Sparanghelul cultivat chiar în grădina restaurantului, pe care îl recoltează după patru ani de răbdare

Legătura cu peisajul din vestul Irlandei este evidentă și în felurile de mâncare. Fiecare preparat poartă numele locului de unde provine ingredientul principal. „Este important să spunem oaspeților de unde vine mâncarea lor, pentru că acest peisaj unic ne definește bucătăria”, spune McCauley.

Provocările industriei și viitorul Homestead Cottage

În ciuda succesului fulgerător, McCauley recunoaște că industria restaurantelor trece printr-o perioadă dificilă. Costurile ingredientelor au crescut, facturile la utilități sunt tot mai mari, iar taxele pe alcool și mâncare îi afectează pe proprietarii de restaurante. În plus, schimbările în obiceiurile de consum fac ca restaurantele independente să fie mai vulnerabile.

„Hotelurile au avantajul camerelor de cazare, dar restaurantele ca al nostru trebuie să se bazeze doar pe mâncare și experiență”, explică el.

Pentru a menține succesul, McCauley consideră că Irlanda trebuie să sprijine mai mult turismul și industria ospitalității, în special în zonele rurale.

Spectaculoasele stânci din Moher sunt printre cele mai populare atracții geologice ale Irlandei

„Dacă pierdem restaurantele independente, ele nu vor putea fi înlocuite de lanțuri mari. Nu ar mai fi același lucru”.

Deși steaua Michelin este un motiv de mândrie, McCauley insistă că nu aceasta este prioritatea lui principală.

„Sigur, este o onoare, dar pentru noi cel mai important este să avem un restaurant plin și să ne putem plăti angajații”, spune el.

Cu gândul la sezonul următor, chef-ul visează deja la noile preparate pe care le va pregăti: „În februarie, sper să avem niște turboti mari, când apa oceanului e încă rece. Apoi, vara aduce roșii incredibile, crabi și homari fantastici”/

Un lucru e sigur: indiferent de recunoașterile primite, Homestead Cottage va continua să fie un loc unde natura, tradiția și gastronomia de top se întâlnesc într-un mod unic.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele