Bugetarii care rămân fără bonusurile regești de la stat. Guvernul vrea să le interzică prin lege
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Bugetarii-care-raman-fara-bonusurile-regesti-de-la-stat.-Guvernul-vrea-sa-le-interzica-prin-lege.jpg)
Guvernul ia măsuri radicale în ceea ce priveşte bonusurile generoase acordate la pensionare unor angajaţi din sectorul de stat. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat miercuri că a finalizat proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă privind Statutul personalului silvic. Această schimbare are ca scop interzicerea unor sporuri considerate excesive la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.
Dispar bonusurile de zeci de mii de euro
”Putem spune că prin lege vom interzice bonusurile neruşinate de la Romsilva. (…) Am convingerea că foarte repede în Guvern vom corecta această nedreptate”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Oficialul a explicat că proiectul a fost elaborat în urma unor consultări ample, inclusiv prin organizarea unei Comisii de Dialog Social şi a unei consultări publice.
”Ne-am consultat cu toate părţile, am avut Comisie de Dialog Social astăzi, am avut ieri consultare publică la minister, putem să spunem că prin lege vom interzice bonusurile neruşinate de la Romsilva. Astăzi urmează să trimit ministerelor avizatoare textul de ordonanţă, am semnat-o chiar în acest moment şi am convingerea că foarte repede în Guvern vom corecta această nedreptate”, a mai afirmat ministrul.
Fechet a punctat că fiecare persoană ar trebui să primească o pensie proporţională cu contribuţia sa, fără a beneficia de prime de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro.
”Eu cred că atunci când te pensionezi, la fel ca milioanele de români care muncesc astăzi, trebuie să primeşti pensie. Mai mare, mai mică, în funcţie de cât ai contribuit, orice alt bonus de 100.000 de euro, de 90.000, de 50.000, de 10.000, n-ar trebui să existe nici la Romsilva, nici la alte companii de stat”, a adăugat ministrul.
Citește și: O nouă zi liberă pentru bugetari: Ce înseamnă și cum va afecta programul de lucru
Control la Romsilva şi schimbări iminente
Pentru a clarifica modul într-un care au fost gestionate resursele financiare ale Romsilva, ministrul a dispus trimiterea Corpului de Control la sediul central al instituţiei. Acesta urmează să verifice modul în care au fost administrate fondurile destinate regenerării pădurilor şi construcţiei de drumuri forestiere. De asemenea, Fechet a anunţat că schimbarea Consiliului de Administraţie al Romsilva este iminentă.
La finalul lunii ianuarie, Fechet dezvăluia că unii angajaţi ai Romsilva primesc, la pensionare, prime de până la 500.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro. ”Halucinant” este cuvântul folosit de ministru pentru a descrie această situaţie. Acesta a criticat formula din Contractul Colectiv de Muncă, care prevede acordarea a ”10 salarii brute, luate în cuantum net”.
Nemulţumirea angajaţilor din silvicultură
Deciziile guvernamentale nu au rămas fără ecou. Recent, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat un protest masiv în faţa Ministerului Mediului, acuzând o campanie de presă menită să discrediteze Romsilva şi să compromită imaginea angajaţilor. Protestatarii i-au cerut ministrului Fechet să renunţe la ceea ce au numit ”acţiuni de defăimare şi umilire” a personalului silvic. Ca răspuns, ministrul a subliniat că schimbările legislative propuse vizează corectarea unor dezechilibre financiare.
”Mai exact, eliminăm în primul rând bonusurile de pensionare neruşinate, care au pus presiune pe bugetul Regiei până a ajuns la fundul sacului. Să te premiezi cu zeci sau sute de mii de euro doar pentru că ieşi din activitate, în condiţiile în care activitatea aduce pierderi (şi ce pierderi!), arată o ruptură de realitatea din România, a oamenilor de bun-simţ şi de bună-credinţă! Scoatem de pe listă şi beneficiile care, deşi bine intenţionate, nu şi-au atins scopul şi, de-a lungul anilor, s-au transformat în surse suplimentare de venit nemeritat”, a declarat Fechet.
Decizia de a interzice aceste bonusuri substanţiale a stârnit dezbateri aprinse în spaţiul public. De o parte, susţinătorii reformei consideră că aceasta este o măsură justă pentru eliminarea privilegiilor exagerate din sistemul de stat. Pe de altă parte, angajaţii din silvicultură susţin că munca lor este dificilă şi periculoasă, iar acele beneficii erau justificate.