28 ian. 2025 | 09:28

Bill Gates, mărturisire bizară: „Dacă aș fi copil astăzi, aș fi diagnosticat cu autism”

Știri social
Bill Gates, mărturisire bizară: „Dacă aș fi copil astăzi, aș fi diagnosticat cu autism”
Bill Gates a vorbit despre provocările din copilăria lui

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft și unul dintre cei mai cunoscuți filantropi din lume, a făcut o declarație surprinzătoare despre copilăria sa într-o nouă carte de memorii intitulată „Source Code: My Beginnings”.

Bill Gates, mărturisire emoționantă despre copilărie

Într-un fragment publicat recent în Wall Street Journal, Gates a reflectat asupra felului în care ar fi fost perceput astăzi și a sugerat că, cel mai probabil, ar fi fost diagnosticat cu autism sau altă formă de neurodivergență. În cartea sa, Gates își amintește copilăria din statul Washington și sprijinul pe care l-a primit de la părinții săi, Bill și Mary Gates. El recunoaște că a fost un copil dificil, cu o gândire neconvențională, iar părinții săi s-au străduit să înțeleagă ce îl făcea diferit.

Citește și: Bill Gates, reacție la implicarea lui Elon Musk în politica europeană: „Este nebunie să destabilizeze situațiile politice din alte țări”

„Dacă aș fi crescut astăzi, probabil că aș fi fost diagnosticat cu autism. În copilăria mea, nu se știa prea bine că mintea unora procesează informația diferit față de alții. Termenul de ‘neurodivergent’ avea să fie inventat abia în anii ’90”, a scris Gates.

Milionarul povestește că părinții lui nu aveau manuale sau ghiduri care să-i ajute să înțeleagă de ce fiul lor devenea atât de absorbit de anumite proiecte, de ce nu era interesat de socializare sau de ce uneori părea nepoliticos fără să conștientizeze impactul asupra celor din jur.

Sprijin și echilibru din partea părinților

Chiar dacă înțelegerea despre neurodivergență era limitată în acea perioadă, părinții lui Gates i-au oferit un echilibru între sprijin și provocare. Aceștia l-au încurajat să se dezvolte emoțional, dar și să interacționeze mai bine cu cei din jur. „Părinții mei m-au pus să joc în echipa de baseball și să intru în organizația Cub Scouts,” scrie Gates. Mai mult, ei l-au expus la prietenii și colegii lor adulți, ceea ce i-a alimentat curiozitatea despre lumea din afara școlii.

Citește și: Bill Gates și Donald Trump, o relație la care nu te-ai fi așteptat. De ce a fost impresionat fondatorul Microsoft de noul președinte american

Deși recunoaște că partea sa socială s-a dezvoltat lent, Gates spune că a câștigat mai multă experiență odată cu trecerea anilor, iar odată ce a devenit tată, a reușit să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare. Deși este considerat unul dintre cei mai de succes antreprenori din istorie, el atribuie mare parte din realizările sale unui cumul de noroc, timing favorabil și privilegii.

„Cea mai mare parte din norocul meu vine din faptul că m-am născut din părinții mei,” afirmă el. De asemenea, copilăria sa a coincis cu revoluția calculatoarelor, ceea ce i-a permis să profite de această oportunitate uriașă. În plus, Gates recunoaște privilegiul „nemeritat” al faptului că s-a născut bărbat alb într-o societate care avantajează astfel de categorii. „Să fii născut în Statele Unite este ca un bilet câștigător la loteria vieții,” scrie el.

Citește și: Bill Gates, vinovat de „cea mai mare greșeală din istorie”, care a costat Microsoft 400 de miliarde de dolari, spune inventatorul Android

Mărturisirea lui Gates despre neurodivergență îl plasează alături de alți lideri din domeniul tehnologiei care au vorbit despre acest subiect. Elon Musk, CEO-ul Tesla, a recunoscut în 2021 că are sindromul Asperger, iar Richard Branson, fondatorul Virgin Group, a spus că succesul său se datorează în parte modului său atipic de a gândi.