14 apr. 2025 | 16:24

Aproape 2.000 de firme au fost puse pe butuci într-o singură lună în România. Patronii au închis prăvăliile, au dat oamenii afară și acum statul e bun de plată

BANI
Aproape 2.000 de firme au fost puse pe butuci într-o singură lună în România. Patronii au închis prăvăliile, au dat oamenii afară și acum statul e bun de plată
Numărul firmelor suspendate în România

Situație dramatică în mediul privat românesc. Numărul firmelor care pun lunar lacătul pe ușă, suspendându-și activitatea, se menține la un nivel îngrijorător, deși trebuie să admitem că tendința este una de scădere destul de pronunțată.

Vorbim pe baza cifrelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Conform instituției, în prima lună din acest an, aproape 2.000 de societăți și-au suspendat activitatea.

Concret, în ianuarie 2025, 1.706 de firme au ajuns la capăt de linie. Numărul este unul imens, cu impact puternic pentru economie, dar și pentru piața muncii. Totuși, tendința este una de scădere, din fericire. Astfel, ne spune ONRC, numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în ianuarie este în scădere cu 30,37% comparativ cu perioada similară din 2024.

Cele mai multe firme suspendate sunt din București

Bucureștiul, capitala României, rămâne în continuare lider în privința suspendărilor de activități, cu 192 de firme care și-au întrerupt temporar activitatea. Deși numărul este destul de ridicat, trebuie menționat că există o scădere de aproape 31% față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce sugerează o oarecare stabilizare a situației în capitală. Acesta ar putea fi un semnal că, în ciuda contextului economic mai puțin favorabil, multe dintre afaceri reușesc să își regăsească echilibrul sau chiar să continue activitatea în forme alternative. Clujul și Bihorul sunt și ele județe cu un număr semnificativ de firme suspendate, 96 și respectiv 95, înregistrând scăderi importante de 26,72% și 7,77%, ceea ce ar putea reflecta o tendință similară de stabilizare în aceste regiuni.

Pe de altă parte, județele mai mici sau mai puțin dezvoltate economic au avut o performanță destul de diferită. Ialomița, Galați, Caraș-Severin și Gorj au raportat un număr mult mai mic de suspendări, cele mai mari scăderi fiind vizibile în Ialomița și Galați, cu reduceri de 70% și respectiv 71,88%.

Un alt aspect interesant în analiza suspendărilor este faptul că județele Călărași, Giurgiu și Covasna au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale în numărul de suspendări, cu 21,74%, 18,75%, respectiv 12,5%.

Domeniile de activitate în care firmele au înregistrat cele mai multe suspendări

Pe domenii de activitate, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, alături de repararea autovehiculelor și motocicletelor, a fost cel mai afectat, înregistrând 301 suspendări, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă de aproape 45% comparativ cu ianuarie 2024. Acest lucru poate fi explicat prin impactul continuu al crizei economice asupra consumului, dar și de tranziția dinspre activitățile tradiționale către alternative digitale. Construcțiile, un alt sector cheie al economiei, au avut 169 de firme suspendate, în scădere cu 29,29%.

În același timp, sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice a raportat 136 de suspendări, în scădere cu 46,25%, ceea ce poate semnala o reducere a cererii pentru servicii specializate, în ciuda unui ritm susținut al inovațiilor tehnologice.