08 apr. 2025 | 10:31

Ambarcațiuni construite pe vremea vechilor egipteni, perfect utilizabile și astăzi: Ce este special la „bărcile solare ale lui Keops”

ȘTIINȚĂ
Ambarcațiuni construite pe vremea vechilor egipteni, perfect utilizabile și astăzi: Ce este special la „bărcile solare ale lui Keops”
CK-TravelPhotos/Shutterstock.com

În 1954, arheologul egiptean Kamal el-Mallakh a descoperit două ambarcațiuni de dimensiuni impresionante, îngropate într-un complex de gropi subterane, sigilate cu blocuri de calcar, la baza laturii sudice a Marii Piramide de la Giza.

Vasele, cunoscute azi sub numele de „bărcile solare ale lui Keops”, măsoară fiecare aproximativ 43 de metri lungime și sunt considerate unele dintre cele mai remarcabile exemple de inginerie navală din Antichitate, scrie IFLScience.

Ce se știe despre „bărcile solare ale lui Keops”

Se presupune că bărcile au fost îngropate în onoarea faraonului Keops (2589–2566 î.e.n.), constructorul Marii Piramide, și că aveau un rol religios.

Conform teoriei predominante, vasele nu erau destinate navigației efective, ci însoțirii simbolice a faraonului în călătoria sa în lumea de dincolo, ceea ce pune accent pe mitul solar egiptean potrivit căruia zeul Ra traversa zilnic cerul într-o barcă sacră.

Totuși, unii egiptologi susțin că bărcile ar fi putut naviga efectiv pe Nil, fie în cadrul funeraliilor faraonului, fie ca parte a unui pelerinaj religios desfășurat în timpul vieții sale. Până în prezent, nu există dovezi concludente care să confirme una dintre aceste ipoteze.

Cum au fost construite aceste bărci, de fapt

Materialul folosit pentru construcția bărcilor este lemnul de cedru din Liban, apreciat pentru rezistența pe care o are, dar și pentru proprietățile hidrofobe.

Construcția a fost realizată fără folosirea de cuie sau elemente metalice, îmbinările fiind realizate cu precizie, ca într-un puzzle tridimensional, iar componentele au fost cusute între ele cu frânghii de fibră vegetală, pentru a asigura etanșeitatea.

După descoperirea lor, bărcile au fost găsite dezmembrate în peste 1.200 de piese fiecare. Reconstituirea primei bărci a durat mai mult de un an și jumătate, fiind expusă inițial la Muzeul Bărcii Solare din Giza, iar din 2021 se află la Marele Muzeu Egiptean.

A doua barcă a rămas sigilată până în 2009, iar procesul de recuperare și reconstrucție s-a desfășurat cu sprijin internațional.

La peste 4.500 de ani de la construcție, bărcile lui Keops sunt cele mai vechi ambarcațiuni intacte cunoscute. Deși nu se intenționează testarea lor pe apă, experții spun că structura lor este atât de bine realizată, încât ar putea naviga și astăzi. Scopul lor exact, însă, rămâne un mister arheologic, dar cu siguranță se va găsi un răspuns și la această dilemă.