31 mart. 2025 | 10:56

Albert Einstein, contrazis de o echipă de oameni de știință: Ce s-a aflat despre găurile negre, ce sunt, de fapt

ACTUALITATE
Albert Einstein, contrazis de o echipă de oameni de știință: Ce s-a aflat despre găurile negre, ce sunt, de fapt
Webb Space Telescope

O echipă de cercetători a propus un model teoretic care elimină una dintre cele mai mari enigme ale fizicii, singularitatea din centrul unei găuri negre.

Descoperirea ar putea schimba fundamental înțelegerea umană asupra acestor obiecte cosmice extreme și asupra relației dintre relativitate și mecanica cuantică.

Singularitatea, o problemă fundamentală a fizicii

Găurile negre sunt regiuni din spațiu-timp în care gravitația este atât de puternică încât nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa.

Conform teoriei relativității generale formulate de Albert Einstein, toate calculele indică faptul că, în centrul unei găuri negre, valorile fizice tind spre infinit, generând așa-numita „singularitate”.

Aceasta este o regiune în care toate modelele noastre matematice eșuează, iar conceptele de spațiu și timp își pierd sensul.

Cercetătorii de la Universitatea Durham din Marea Britanie și Universitatea din Barcelona susțin că această singularitate ar putea să nu existe.

Ei au modificat ecuațiile câmpului gravitațional ale lui Einstein, astfel încât gravitația să se comporte diferit în condiții de curbură extremă a spațiu-timpului. Adaptarea elimină singularitatea și o înlocuiește cu o regiune statică, extrem de deformată, dar finită, scrie Science Alert, care citează Space.com.

Care sunt implicațiile teoriei revoluționare despre găurile negre

Dacă acest model este corect, găurile negre nu ar mai fi obiecte „incomprehensibile” care sfidează legile fizicii, ci structuri mult mai previzibile.

În plus, teoria sugerează că materia capturată de o gaură neagră ar putea fi expulzată printr-un „punct alb” (white hole) situat fie într-o altă regiune a Universului, fie chiar într-un univers diferit.

Pentru a valida această teorie, cercetătorii speră să detecteze semnale specifice în undele gravitaționale emise de găurile negre sau în radiația primordială a universului.

De asemenea, modelul creat de ei ar putea oferi o nouă explicație pentru materia întunecată, sugerând că aceasta ar putea fi formată din găuri negre microscopice, rămășițe ale evaporării găurilor negre mai mari.

Deși această teorie nu oferă încă o soluție definitivă pentru unificarea relativității generale cu mecanica cuantică, ea reprezintă un pas important spre înțelegerea acestor enigme cosmice.

Următoarele observații astronomice ar putea confirma sau infirma acest model, oferind astfel noi perspective asupra structurii fundamentale a Universului. Rămâne de văzut cum va evolua teoria și, mai ales, ce direcția va urma.