24 ian. 2025 | 12:26

Afacerea din care mulți români credeau că se vor îmbogăți, în urmă cu câțiva ani. Astăzi, eșecul este evident, iar banii de nerecuperat

Știri social
Afacerea din care mulți români credeau că se vor îmbogăți, în urmă cu câțiva ani. Astăzi, eșecul este evident, iar banii de nerecuperat

În urmă cu mai bine de zece ani, speculațiile despre copacul-minune Paulownia au cucerit mulți fermieri din România, promițându-le profituri considerabile din valorificarea lemnului său. Așezat pe un „teren fertil” al marketingului agresiv, Paulownia a fost prezentat ca soluția perfectă pentru cei care doreau să investească într-o afacere de lungă durată.

Ce s-a ales de afacerile cu arbori Paulownia

Investitorii, atrași de promisiunile unui câștig fabulos, s-au grăbit să își pună banii într-o cultură despre care se spunea că se dezvoltă rapid și că lemnul său este extrem de căutat în industrii precum confecționarea de iahturi, produse de lux sau chiar brichete. Unul dintre aceștia este Cătălin Sîrghe, un fermier din județul Galați, care a fost printre cei care au căzut în capcana afacerii cu Paulownia.

În 2014, Cătălin, recent întors din Italia, a decis să investească în această cultură cu gândul că va lăsa moștenire copiilor o afacere prosperă și durabilă. A înființat o plantație de un hectar, pentru care a achiziționat răsaduri de la o firmă din Cluj-Napoca. În ciuda promisiunilor de profit și a garanțiilor că piața pentru acest lemn va exploda, realitatea a fost mult mai dură.

Citește și: Afacerea comunistă care a renăscut în România: produsul adorat de toți este acum pe rafturi la doar 1,6 lei

Cu fiecare pas pe care l-a făcut în acest business, Cătălin a început să observe semnele că planul său nu era atât de solid pe cât părea. După primii ani de creștere rapidă, Paulownia a început să întâmpine dificultăți. Chiar și după investițiile suplimentare pentru irigații și tratamente fitosanitare, copacii nu au atins dimensiunile promițute de vânzători.

Mai mult, afacerea cu Paulownia a început să se clatine pe măsură ce furnizorii de răsaduri, cei care promiseseră ajutor și sprijin pentru valorificarea lemnului, au început să se retragă din acest domeniu. Majoritatea celor care au comercializat material săditor au dispărut sau și-au schimbat activitatea, iar contactele cu aceștia s-au dovedit a fi inutile.

Citește și: Afacerea cu fonduri europene care a lăsat mulți români cu „buza umflată”. Business-ul ilegal a generat câștiguri fabuloase

Plantație de copaci Paulownia

Plantație de copaci Paulownia

Fermierul nu a reușit să vândă lemnul

Cătălin povestește despre cum, în ciuda promisiunilor făcute la început, acești furnizori nu l-au ajutat nici măcar să vândă lemnul, iar unii dintre ei nu mai răspund la telefon sau și-au schimbat domeniul de activitate. La un deceniu de la înființarea primei plantații, el realizează că nu mai există nicio piață serioasă de desfacere a lemnului de Paulownia, iar investitorii care au pus banii pe această afacere se confruntă cu aceeași problemă. Nu există niciun sistem funcțional pentru a valorifica această resursă, iar cei care aveau cele mai mari speranțe se trezesc cu terenurile pline de copaci care nu au fost exploatați corespunzător.

Deși speculațiile despre Paulownia susțineau că lemnul său ar putea fi folosit în producția de iahturi sau produse de lux, realitatea a fost cu totul alta. Pe lângă faptul că nu există o industrie de prelucrare a acestui lemn în România, mulți dintre investitori se confruntă cu imposibilitatea de a găsi un cumpărător chiar și pentru lemnul recoltat. Cătălin Sîrghe este un exemplu clar al acestei realități dureroase, mai ales că în urma investiției inițiale de 3.500 de euro pe hectar, el spera să obțină în zece ani câștiguri mult mai mari.

Citește și: Au venit din Italia după 7 ani ca să dea lovitura în România cu ce au învățat acolo. Afacerea românească este apropiată de sufletul lui Sebastian și Oana Jitariu

„În primii doi ani, Paulownia crește frumos, dar pe urmă încep problemele. Lemnul nu se dezvoltă așa cum s-a promis. La început, am crezut că voi câștiga sume considerabile, dar nu am reușit să vând nimic. Este un lemn bun, dar nu există piață de desfacere”, a declarat el, într-un interviu pentru AgroIntel.

Mai mult, după înființarea plantației, acesta a investit și în sisteme de irigație, dar seceta persistentă a făcut ca aceste soluții să nu fie suficiente pentru dezvoltarea corespunzătoare a culturii. Cu toate acestea, fermierii care au investit în Paulownia sunt din ce în ce mai puțini, iar cei care încă încearcă să exploateze lemnul sunt tot mai dezamăgiți.