15 ian. 2025 | 15:34

2024, anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate

ACTUALITATE
2024, anul cu cea mai mică ofertă de locuri de muncă în străinătate

Anul 2024 aduce vești neașteptate pe piața muncii pentru românii interesați să lucreze în afara țării. Conform datelor, oferta de locuri de muncă în străinătate a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, cu doar 21.000 de joburi postate, reprezentând 8,2% din totalul locurilor de muncă disponibile în acest an. Această cifră marchează o scădere semnificativă de 21% față de 2023 și indică o schimbare importantă în tendințele de recrutare internațională.

Scăderea ofertei de locuri de muncă este însoțită și de o reducere a interesului candidaților români. Numărul de aplicări pentru joburi în străinătate a scăzut cu 20% față de anul precedent, ajungând la aproximativ 130.000, cel mai mic nivel din ultimii cinci ani.

Domenii și destinații de muncă preferate

Deși oferta de locuri de muncă pentru străinătate a scăzut, anumite țări și domenii continuă să fie preferate atât de angajatori, cât și de candidați. Germania, Olanda, Grecia, Franța și Irlanda se află în topul țărilor care au postat cele mai multe joburi, în timp ce Italia și Spania au coborât pe locurile 9 și 10, pierzând din interesul candidaților români.

În ceea ce privește domeniile, transportul și logistica rămân în fruntea preferințelor, cu joburile de șoferi pe curse internaționale în topul celor mai căutate poziții. Turismul și HoReCa ocupă locul al doilea, urmate de retail, industria alimentară, prestări servicii și construcții. Este de remarcat faptul că domeniul medicinei și sănătății a urcat cinci poziții față de 2023, semn că există o cerere mai mare pentru specialiști în acest sector.

Românii care aplică pentru locuri de muncă în străinătate au fost, în majoritate, interesați de pozițiile din Germania, Olanda, Franța, Irlanda și Belgia, confirmând tendința de orientare spre economii mai stabile și bine dezvoltate.

Migrația forței de muncă: între plecări și recrutări

Un fenomen interesant evidențiat în 2024 este echilibrul fragil între plecarea românilor la muncă în străinătate și creșterea numărului de muncitori străini care vin să lucreze în România. Bogdan Badea, CEO al eJobs, explică faptul că, deși aproximativ 700.000 de români au plecat definitiv din țară în 2023, contractele de muncă ale muncitorilor străini din România s-au triplat față de 2019. În prezent, peste 84.000 de străini lucrează în România, majoritatea fiind recrutați din Asia.

Domeniile în care se observă acest schimb de forță de muncă sunt similare: turism, HoReCa, construcții și prestări servicii. În timp ce angajatorii din afara țării caută români pentru aceste domenii, companiile din România încearcă să acopere golurile rămase prin recrutarea internațională.

Această tendință arată o schimbare în modul în care funcționează piața muncii globale, care nu mai depinde de proximitate, ci de nevoile punctuale ale angajatorilor și de așteptările candidaților.

Anul 2024 subliniază schimbări semnificative pe piața muncii internaționale. Scăderea ofertei de locuri de muncă pentru străinătate și a numărului de aplicări reflectă o tendință de adaptare la noile realități economice și sociale.

Deși interesul pentru joburile în afara țării a scăzut, românii continuă să fie activi în căutarea oportunităților, în special în domenii precum transport, turism și HoReCa. În același timp, România devine o destinație tot mai atractivă pentru muncitorii străini, indicând o globalizare tot mai pronunțată a pieței muncii.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele