06 feb. 2024 | 11:06

Zile decisive pentru Simona Halep. A plecat în Elveția pentru audierile de la TAS. Cine o însoțește

SPORT
Zile decisive pentru Simona Halep. A plecat în Elveția pentru audierile de la TAS. Cine o însoțește

Simona Halep începe o nouă luptă pentru a scăpa de suspendare după ce a fost prinsă dopată. Sportiva a plecat în Elveția pentru a fi audiată la TAS. Ce strategie va folosi fostul lider mondial în fața judecătorilor de la Lausanne.

Încep audierile la TAS

Între 7 și 9 februarie sunt programate audierile de la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv, prin care Simona Halep încearcă să scape de suspendarea de patru ani primită după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022.  TAS este ultima speranță a jucătoareipentru a-și salva cariera.

Simona Halep și apropiații ei au plecat spre Elveția cu o cursă low-cost, singura variantă fără escală din București la Geneva, potrivit euronews.ro. Aceasta este însoțită și de fratele ei, iar în fața judecătorilor va fi apărată de o echipă de avocați condusă de Howard L. Jacobs, cel care a reușit să-i micșoreze pedeapsa Mariei Șarapova, un alt caz de dopaj de răsunet.

Ce strategie va folosi Simona Halep la TAS

Campioana de la Roland Garros și Wimbledon speră să primească un verdict favorabil la TAS și să-i fie redusă suspendarea dictată inițial de ITIA. La audieri, Simona Halep și echipa sa vor da vina pe fostul antrenor, Patrick Mouratoglou, cel care și-a recunoscut într-un târziu vina și a spus că i-a dat un supliment contaminat cu Roxadustat.

Același lucru a susținut și Simona Halep până acum, atât în procesul de la ITIA, cât și în aparițiile publice. Ea a declarat de la început că nu s-a dopat cu bună știință și că Roxadustatul a ajuns în corpul ei dintr-un supliment cu colagen contaminat, recomandat de Patrick Mouratoglou.

Citește și: Cum a fost ironizată Simona Halep la Premiile Grammy. Serena Williams a fost prezentă

Chiar și așa, prima instanță, tribunalul Sport Resolutions de la Londra, a concluzionat ”că suplimentul era contaminat cu roxadustat, dar că nivelul în care era prezent în urina româncei nu putea veni doar din această sursă”, iar aceasta trebuie să demonstreze de unde a provenit restul de substanță.

Chiar dacă Halep susține că nu a luat o astfel de substanță, tribunalul nu o poate exonera de vină. Simona Halep a ingerat roxadustat din două surse separate, suplimentul KETO MCT și altă sursă neidentificată”, se arată în motivarea ITIA.

La dosar au fost depuse și studii și opinii ale unor experți, alături de testele efectuate de fostul lider WTA în America, în intervalul de timp apropiat testului pozitiv, care au fost negative.

Două capete de acuzare

Simona Halep este acuzată de ITIA de două încălcări ale regulamentului antidoping. Prima se referă la o constatare analitică adversă pentru substanța interzisă Roxadustat la US Open în 2022, efectuată prin teste regulate de urină în timpul competiției. A doua se referă la nereguli în pașaportul biologic al lui Halep.

Tribunalul a considerat că nu trebuie să identifice scenariul care a dus la iregularitățile din pașaportul biologic și că este vorba de manipulare ilicită a sângelui”, a mai concluzionat ITIA.

Citește și: Veste dură pentru Simona Halep. Sportiva, suspendată 4 ani, care a apelat la TAS și care n-a scăpat cu nicio zi mai puțin

Cronologia cazului Halep

29 august 2022: Simonei Halep i s-au recoltat probe de sânge, după meciul din prmul tur de la US Open 2022;

7 octombrie 2022: Halep a primit scrisoarea de informare, iar pe 26 octombrie a fost intervievată de ITIA;

28-29 iunie 2023: au avut loc audierile la Sport Resolutions;

11 septembrie 2023: Tribunalul a dat decizia și a suspendat-o pe Simona Halep patru ani din circuitul WTA, revenirea ei fiind posibilă pe 6 octombrie 2026.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele