24 ian. 2024 | 17:41

Zăpezile de altădată acopereau orașele. Ce s-a schimbat în 2024, cum am devenit mult mai fricoși VIDEO

ACTUALITATE
Zăpezile de altădată acopereau orașele. Ce s-a schimbat în 2024, cum am devenit mult mai fricoși VIDEO

Cu zăpezile de astăzi pe străzile și trotuarele din București amintind de o altă eră, în care viscolele și ghețușurile erau la ordinea unei zile normale de iarnă, merită să ne întoarcem privirea spre cele mai severe ierni ale secolului XX care au pus la încercare rezistența locuitorilor Capitalei și să ne gândim un pic dacă, nu cumva, suntem un pic prea alintați în 2024.

Iarna din 1929: frig cumplit și alegeri amânate

Prima iarnă notabilă a secolului a fost cea din 1929. România, inclusiv Bucureștiul, a fost afectată de troienele de zăpadă și temperaturi extrem de scăzute, care au pus la încercare desfășurarea vieții de zi cu zi.

Vezi și: De unde vine melancolia pentru comunism. Jumătate dintre români, convinși că „era mai bine înainte”

În București, temperatura a atins -24 de grade Celsius, iar zăpada a blocat orașul. Școlile au fost închise timp de o săptămână, iar alegerile au fost amânate, deoarece condițiile meteo nu permiteau accesul la urne al locuitorilor.

Zăpezile de altădată acopereau orașele. Ce s-a schimbat, în 2024, cum am devenit mult mai panicoși

Vezi și: Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat sa ieșim, dar nu s-au deschis nici ferestrele, nici ușile”

Iernile din 1942 și 1954: viscol și temperaturi record

În 1942, Europa a fost martora unei ierni grele. La București, temperatura a coborât la -32.2 grade Celsius la stația Băneasa.

Opt ani mai târziu, în 1954, a avut loc Marele Viscol, caracterizat de cantități imense de zăpadă și temperaturi de -32 de grade Celsius. Întregul oraș a fost paralizat, iar oamenii au fost chemați să participe la curățarea străzilor și trotuarelor.

Vezi și: Vin zăpezile de altădată în România? Meteorologii, despre cum va fi iarna

Iarna din 1967: ninsori abundente și munți de zăpadă

În 1967, noaptea de Anul Nou a adus ninsori abundente, creând adevărați munți de zăpadă în București. Zăpada, cu înălțimi de până la 3 metri, a blocat tramvaiele și mașinile, iar viața în oraș a fost pusă pe pauză timp de câteva zile.

O mobilizare generală a populației a fost, și de această dată, necesară pentru curățarea străzilor și redeschiderea căilor de transport.

Zăpezile de altădată acopereau orașele. Ce s-a schimbat, în 2024, cum am devenit mult mai panicoși

Vezi și: Cum se deszăpezea în trecut, utilajele nu mai seamănă deloc cu cele de azi. Imagini de colecţie cu iernile de demult

Iarna din 2023-2024: temperaturi normale pentru această perioadă, extrem de multă panică

Aceste ierni extreme au fost capitole semnificative în istoria Bucureștiului, marcând perioade în care comunitatea a trebuit să facă față cu curaj și solidaritate provocărilor aduse de condițiile meteorologice neobișnuite.

Astăzi, zăpezile par a fi doar amintiri îndepărtate, dar poveștile acestor ierni rămân în memoria colectivă a Bucureștenilor. Totuși, în ciuda acestui fapt, 2024 pare caracterizat de coduri, de panică, de parcă zăpada nu ar fi ceva normal pentru aceste luni ale anului.

Vezi și: Interdicții ciudate din perioada comunismului. Ce nu aveai voie să faci pe vremea tovarășilor VIDEO

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele