15 dec. 2023 | 19:25

Interdicții ciudate din perioada comunismului. Ce nu aveai voie să faci pe vremea tovarășilor VIDEO

ACTUALITATE
Interdicții ciudate din perioada comunismului. Ce nu aveai voie să faci pe vremea tovarășilor VIDEO
Iulia KELT / Muzeul Comunismului din Brașov

Viața în România înainte de 1989 nu era una ușoară, ba dimpotrivă, ea fiind marcată de restricții și reguli severe care adesea îngreunau viața oamenilor.

Vezi și: De ce ne fascinează muzeele comunismului, deschise în România, deși am simțit pe pielea noastră acea perioadă de tristă amintire

Interdicții ciudate, în perioada comunismului. Ce nu aveai voie să faci pe vremea tovarășilor 3

Legi și restricții absurde, perfecte pentru a „potoli” pornirile cetățenilor

Legile rigide și regulamentele stricte puneau la încercare resursele și libertățile individuale, transformând unele aspecte ale vieții de zi cu zi în adevărate provocări pentru români.

Să deții propria mașină în perioada comunistă era un vis excentric, iar a cumpăra o Dacie însemna a aștepta cinci ani. Obtinerea unei mașini de teren, precum ARO-ul, avea nevoie de aprobare care se obținea cu dificultate și doar cu acordul Partidului.

În timpul regimului comunist, peste 20 de biserici și așezăminte monahale au fost distruse, parțial sau total, afectând profund viața spirituală a comunității.

Vezi și: INTERVIU „Furtuna perfectă” care ține în viață comunismul în România

Raționalizarea alimentelor a început în anul 1981, limitând accesul la lapte, pâine, carne sau zahăr. Cozi interminabile și rafturi goale în magazine erau imaginea frecventă.

Uneori, orașenii se trezeau de dimineață devreme pentru a sta la cozi, adesea abandonând sacoșe cu sticle goale în speranța cumpărării unor produse de bază.

Existau reguli stricte privind accesul la curent, cu oprirea acestuia la ore fixe și restricții de circulație pe stradă după acele ore. Programul TV prezenta doar realizările partidului și, rar, filme – dar și acelea trecute prin filtrul tovarășilor.

Vezi și: Ce și câte alimente aveam voie să consumăm pe vremea lui Ceaușescu. Ce însemnau ‘adidași’ și ‘calculatoare’

Interdicții ciudate, în perioada comunismului. Ce nu aveai voie să faci pe vremea tovarășilor 3

Autobuze pline în comunism / Oamenii călătoreau adesea pe scară

Celebrul cartuș de Kent te scotea din „belele”

Cartușul de Kent a devenit, în ani, un simbol, având puterea de a rezolva diverse situații dificile, cum ar fi obținerea produselor rare sau rezolvarea unor probleme de trafic.

Sub regimul comunist, sacrificarea animalelor de fermă era ilegală, dar se făcea pe ascuns, contra unor favoruri. Contracepția era un subiect tabu, iar avortul era descurajat, femeile fiind supuse unor riscuri majore în încercarea de a evita nașterea copiilor nedoriți.

Vezi și: Cum era viața de școlar, în comunism: manuale unice, organizații și uniforme incomode. Elevii români, „condamnați” la muncă patriotică

Transportul public era sistat în weekend, iar mașinile personale aveau restricții de circulație în funcție de anotimp și numărul de înmatriculare.


Pentru bătrâni, accesul la servicii medicale era limitat, iar situația se agrava în cazul chemării salvării, unde vârsta era un factor decisiv pentru a primi asistență medicală.

Nu în ultimul rând, în comunism homosexualitatea era strict interzisă sub articolul 200, care a fost eliminat abia în anul 2003, în Guvernul Adrian Năstase. Astfel, memoria acestor vremuri dificile rămâne viu păstrată în amintirea generațiilor ce au trăit acele timpuri.

Vezi și: Fotografiile interzise de Ceaușescu cu România din timpul Epocii de Aur

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele