24 mai 2024 | 09:22

Viitorul nu sună deloc bine – Ce se va întâmpla cu planeta Pământ în viitor, dar cu omenirea

ACTUALITATE
Viitorul nu sună deloc bine - Ce se va întâmpla cu planeta Pământ în viitor, dar cu omenirea

Planeta Pământ există de aproximativ 4,5 miliarde de ani și a suferit numeroase transformări în acest timp.

Ceea ce a început ca o minge de magmă fierbinte și învârtoșată s-a răcit treptat și a dezvoltat câteva plăci tectonice mici.

Câteva miliarde de ani mai târziu, planeta Pământ a fost acoperită de diverse formațiuni de supercontinente și populată cu viață.

Cu toate acestea, Pământul este încă tânăr din punct de vedere cosmologic. Suntem abia la puțin mai mult de o treime din durata sa de viață probabilă, timp în care vor avea loc multe schimbări.

Din păcate, se pare că nu vom supraviețui acestor schimbări

Conform unui studiu publicat anul trecut, care a utilizat supercomputere pentru a modela clima pe următorii 250 de milioane de ani, viitorul planetei va fi dominat de un singur supercontinent și va fi practic nelocuibil pentru orice mamifer.

„Perspectiva pentru viitorul îndepărtat pare foarte sumbră”, a confirmat Alexander Farnsworth, cercetător principal la Cabot Institute for the Environment de la Universitatea din Bristol și autor principal al studiului, într-o declarație.

„Nivelurile de dioxid de carbon ar putea fi de două ori mai mari decât cele actuale”, a mai explicat el.

Viața pe Pământ va deveni un iad

Nu numai că lumea ar trebui să facă față unui nivel de CO2 în atmosferă cu aproximativ 50% mai mare decât cel actual și  dar și Soarele ar fi mai fierbinte decât în prezent.

Acest lucru se întâmplă cu toate stelele pe măsură ce îmbătrânesc, datorită echilibrului evolutiv dintre gravitație și fuziune din miez, dar mărimea supercontinentului în sine l-ar face aproape complet nelocuibil.

Practic, este cauzat de efectul de seră și de faptul că zonele de coastă sunt mai reci și mai umede decât zonele interioare și motivul pentru care temperaturile de vară și iarnă sunt mult peste normalitate.

Iar acum vine partea cea mai dureroasă: acesta este scenariul cel mai bun pentru Pământ.

„Credem că nivelurile de CO2 ar putea crește de la aproximativ 400 de părți per milion astăzi la mai mult de 600 ppm peste multe milioane de ani în viitor,” a explicat Benjamin Mills, profesor de evoluție a sistemului terestru la Universitatea din Leeds, care a condus calculele pentru studiu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele