20 ian. 2024 | 10:00

Vestea bună a momentului pentru pensionarii români, direct de la Minister. Cum se majorează pensiile în 2024, de câte ori

ACTUALITATE
Vestea bună a momentului pentru pensionarii români, direct de la Minister. Cum se majorează pensiile în 2024, de câte ori

Anul 2024 a început cu o veste foarte bună pentru pensionarii autohtoni, creșterea pensiilor a milioane de români în conformitate cu rata inflației calculată de INS pentru 2022, aproximativ 13,8%.

Când vine vorba de eforturile de creștere a pensiilor în 2024, cele mai importante și actuale informații pe subiect, încă de la momentul adoptării noii legi a pensiilor, au venit de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Deși există în continuare semne de întrebare legate de sustenabilitatea sistemului de pensii de la noi pe termen lung, Simona Bucura Oprescu a făcut mai multe intervenții televizate pentru a oferi asigurării pe marginea faptului că nu ar exista niciun fel de probleme când vine vorba de fondurile necesare.

Citește și: Toate pensiile din România care nu s-au majorat de la 1 ianuarie 2024. Cine nu primește 13,8% pentru inflație

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în 2024

Pensiile românilor s-au bucurat în luna ianuarie 2024 de o indexare cu inflația. Începând cu luna septembrie, în conformitate cu noua lege a pensiilor, va avea loc o recalculare după cu totul alte reguli decât cele din vechea legislație. Se va renunța la punctele de pensie, iar acestea vor fi înlocuite cu așa numite puncte de stabilitate. Scopul final este de eliminare a inechităților existente în sistemul de pensii.

Important pentru pensionarii români este însă că nicio pensie nu va scădea. Cei care au stagii de cotizare de peste 25 de ani, care au făcut armata sau diverse studii superioare precum masterat, vor primi puncte de stabilitate în plus pentru acele perioade. Cei care doar au lucrat până în 25 de ani, vor rămâne cu vechea valoare a pensiei. Conform unor estimări, în acel context, aproximativ două milioane de pensii vor rămâne neatinse, dar celelalte trei milioane se vor bucura de majorări.

Citește și: Vârsta de pensionare în 2024 – ce spune legea pensiilor. Ce trebuie să știe viitorii pensionari din România

Care vor fi cei mai fericiți pensionari din România

”În primul rând, așa cum am avut începând de la 1 ianuarie această majorare de când am plecat la acest drum important care și-a propus să aducă echitate pentru români, care deși au contribuit și muncit la fel au cuantum diferit al pensiei.

Am reușit pe de o parte să scoatem acel 4,9%. Am reușit să fim gata cu noua lege pensiilor într-un timp foarte scurt care a permis publicarea în Monitorul Oficial pe 4 decembrie și vedem că de la 1 ianuarie avem pensii majorate cu 13,8%. Mă uit la cei care ne privesc în această seară și le spun: Vedeți că se poate!

Pensionarii care deja și-au primit banii, inclusiv pe card pe data de 12 ianuarie, cei care nu ați primit, vă rugăm să ne spuneți. Tehnic vorbind banii au fost virați. Toți pensionarii care își primesc banii pe card trebuie deja să fi intrat în posesia lor.

Pe data de 17 a fiecărei luni, toți pensionarii care primesc prin poștă banii o să îi primească deja acasă. Apoi, fiecare pensionar ar trebui să se uite pe cuponul de pensie pentru că sunt sume semnificative. Să se uite și să vadă diferența dintre pensia din decembrie și pensia din ianuarie.

M-am uitat, atât pe cupoanele părinților, cât și pe cele ale cunoscuților și într-adevăr sunt creșteri semnificative ale pensiilor!”, a declarat Simona Bucura Oprescu la România TV.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele