Următoarea actualizare Google Chrome adaugă trei noi funcții AI generative: Cum te ajută să fii mai eficient
AI-ul de la Google Chrome îți poate organiza tab-urile, personaliza aspectul motorului de căutare și te poate ajuta să redactezi un text.
Ce e nou pe Google Chrome
Odată cu lansarea Chrome M121, Google a anunțat că va introduce noi funcții AI generative care vor face browserul mai ușor de utilizat. Noile completări vor include un organizator de file, un asistent de scriere care ajută la redactarea textului și opțiunea de personalizare a lucrărilor de artă și a temelor în browser. Comutatorul „AI experimental” trebuie să fie activat în pagina Setări – aflată în meniul drop-down cu trei puncte – pentru a activa aceste noi funcții.
Organizatorul de tab-uri va funcționa așa: AI-ul încorporat va sugera automat modalități de clasificare a oricăror file deschise în ferestrele tale Chrome și va sugera opțiunea de a crea grupuri. Acest lucru ar putea fi util dacă ai multe file recurente deschise. Când faci click pe „Organizați filele similare”, AI va agrega paginile deschise în funcție de subiecte. De exemplu, filele legate de cumpărături s-ar putea grupa toate împreună, iar inteligența artificială ar putea sugera un nume precum „Echipament de cumpărături pentru excursii la schi.
Noua asistență de text din Chrome ar putea avea și unele aplicații practice. Se va lansa ca un instrument experimental care va ajuta utilizatorii să redacteze text, inclusiv recenzii Google sau postări pe rețelele sociale. Pentru a activa acest lucru atunci când se lansează, trebuie să selectezi „Ajută-mă să scriu” pentru a permite instrumentului să-ți termine propozițiile sau să sugereze opțiuni pentru continuarea textului.
Concurența lui Bing
Personalizarea nu este nouă pentru majoritatea instrumentelor Google, cum ar fi Mail sau Docs, iar acum, pe browserele web Chrome, poți personaliza imaginile browserului – ceva ce compania consideră o extensie a imaginilor de fundal AI pe care le-a creat recent pentru telefoanele Pixel. Pentru a face acest lucru, trebuie să selectezi butonul „Personalizați Chrome” de pe panoul lateral și să soliciți AI să genereze o temă pentru tine. Poți căuta o descriere, cum ar fi „oraș pe plajă” sau „Blade Runner” și poți previzualiza opțiunile temei generate de inteligența artificială înainte de selectare.
Introducerea acestor noi instrumente va rivaliza în mod natural cu motorul Bing de la Microsoft, cu AI, care a introdus gruparea de file bazată pe inteligență artificială și un ajutor pentru compunerea textului încă din septembrie. Cu toate acestea, Chrome domină în continuare cota de piață a browserelor din SUA cu o marjă largă – Bing este de obicei inclus în categoria „altele”, cu mult sub concurenți precum Firefox și Opera.