08 oct. 2024 | 10:38

Unde este capătul lumii, de fapt. Cum arată orașul în care pământul se termină

CHESTII
Unde este capătul lumii, de fapt. Cum arată orașul în care pământul se termină

De-a lungul timpului mulți și-au imaginat unde este capătul lumii, de fapt. Unii chiar au crezut că Pământul este plat, și că vor cădea dacă ajung aici. Dar, ceea ce poate unii nu știu este că el chiar există, și aici se află orașul în care pământul se termină.

Cum ar fi să ajungi la capătul lumii?

La capătul lumii, în imaginația multora, se află un oraș misterios și izolat, înconjurat de peisaje vaste și sălbatice. Acolo, pământul se îmbină cu cerul într-o linie fină, iar oceanul nesfârșit se lovește de stânci abrupte. Străzile orașului sunt pustii, dar încărcate de istorie și povești uitate.

Unde este capătul lumii, de fapt. Cum arată orașul în care pământul se termină

Casele vechi, construite din piatră și lemn, par să reziste în fața timpului, bătute constant de vânturile reci ale extremităților geografice. Atmosfera este una de melancolie profundă, unde oamenii trăiesc în armonie cu natura dură, dar impresionantă. Dar, v-ați pus cu adevărat întrebarea unde este capătul lumii, de fapt?

Știi unde este capătul lumii, de fapt?

Deși mulți și l-au imaginat altfel, capătul lumii este mai aproape decât pare. Există un loc pe planeta Pământ care este cunoscut ca atare, deoarece marchează capătul continentului american în sudul extrem, denumit Ushuaia. Acest oraș se află în Argentina, și este cunoscut și ca cel mai sudic oraș de pe planetă.

Unde este capătul lumii, de fapt. Cum arată orașul în care pământul se termină

Acest oraș se află la capătul Patagoniei și, de acolo, la 1.000 de kilometri distanță, se află Antarctica, continentul alb. Este capitala provinciei Țara de Foc, Antarctica și Insulele Atlanticului de Sud. Pe una dintre insulele sale a fost construit Farul Les Éclaireurs care, se spune, i-a servit drept inspirație lui Jules Verne pentru scrierea romanului său „Farul de la capătul lumii”.

Cum arată orașul în care pământul se termină

Ushuaia este plină de văi glaciare, lacuri, păduri și peisaje locuite de pinguini și elefanți marini. Iarna, care  apare în perioada iunie-septembrie, temperatura atinge un maxim de 6 grade și un minim de minus 1 grad, în timp ce vara, în perioada decembrie-martie, media este de 10 grade, iar zilele sunt mai lungi, cu până la 17 ore de soare.

Deși este un loc rece, există puține precipitații, dar, da, vânturi foarte puternice. La acest capăt de lume, se organizează tururi urbane pentru a descoperi gastronomia, cultura și istoria orașului Ushuaia. Așa-numita „Terra del Fuego” a fost locuită de popoare indigene precum Selknam, Haush și Alakalufe. Aceștia din urmă, fiind nomazi, se deplasau în canoe prin Canalul Beagle și insulele sudice.

Unde este capătul lumii, de fapt. Cum arată orașul în care pământul se termină

Originea numelui a apărut atunci când primii navigatori europeni au ajuns în această regiune și au văzut coloane mari de fum provenind de la focurile de tabără aprinse de locuitorii originari ai acestui teritoriu pentru a rezista frigului.

Ani mai târziu, mai precis la 12 octombrie 1884, a fost creată subprefectura orașului, ceea ce a contribuit la începerea creșterii populației în Ushuaia, un loc departe de tot, unde, de altfel, nimeni nu dorea să locuiască.

Ushuaia, considerat „capătul lumii”

Acest oraș este cel mai sudic din lume, adică cel mai apropiat de Polul Sud, poarta de intrare în Antarctica. Deși își dispută titlul de „capătul lumii” cu Puerto Williams, în Chile, navigatorii antici care au călătorit prin Ushuaia l-au numit astfel.

Ushuaia este, de asemenea, sfârșitul Munților Anzi și începutul, sau sfârșitul, mai multor ghețari, văi și munți. Prin urmare, orașul este, de asemenea, considerat a fi „începutul a tot”. În ciuda frigului, Ushuaia este orașul perfect pentru plimbări pe străzile principale, aprecierea fațadelor, mersul pe bicicletă sau vizitarea atracțiilor sale culturale.

Unul dintre acestea este Muzeul „Sfârșitului Lumii”, care are o arhivă istorică extinsă care diseminează patrimoniul cultural și natural al provinciei Țara de Foc. O altă atracție este Rezervația Naturală Bahía Encerrada, un plămân verde și protector al bazinelor, coastelor și speciilor sălbatice.

Parcul Național Tierra del Fuego, la 12 kilometri de oraș, este un magnet pentru călători, deoarece în mijlocul peisajelor sale idilice cu vârfuri acoperite de zăpadă, puteți face caiac, drumeții și observarea vieții sălbatice.

O altă mare atracție trece pe aici, Trenul „Sfârșitului Lumii”, numit și Ferrocarril Austral Fueguino. Trenul funcționează pe linia ferată a unei vechi închisori și este și cel mai sudic de pe planetă. Acest inedit mijloc de tansport duce turiștii duce de la Ushuaia la parc într-o călătorie de doar o oră.

Cum ajungi la capătul lumii, de fapt?

Pentru a ajunge la Ushuaia trebuie să luați un zbor din Mexico City către Buenos Aires și, de acolo, un alt zbor către aeroportul Ushuaia. Durata zborului pentru acesta din urmă este de aproximativ 3 ore și jumătate.

Pe de altă parte, există diverse agenții care oferă pachete care includ activități, mâncare și cazare. O opțiune este All Patagonia, care oferă pachete de șase zile și cinci nopți care includ hotel, mâncare, schi și transferuri la aeroport. Pentru a afla mai multe, vizitați site-ul lor: allpatagonia.com.

O altă opțiune este „Baqueanos Tierra del Fuego”, o afacere de familie care oferă excursii în zona lacului. Pentru a afla mai multe, vizitați site-ul lor baqueanos.com.ar. În cele din urmă, Best Tour Patagonia promite un serviciu personalizat cu activități în zăpadă și rezervări hoteliere. Vizitați site-ul lor web best-tourpatagonia.tur.ar/