15 oct. 2024 | 13:00

Un român a surprins peste Ceahlău cometa care poate fi văzută o dată la zeci de mii de ani

ACTUALITATE
Un român a surprins peste Ceahlău cometa care poate fi văzută o dată la zeci de mii de ani

Un moment deosebit pentru pasionații de astronomie a fost capturat recent în România, atunci când un fotograf amator a reușit să surprindă cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS deasupra Masivului Ceahlău.

Imaginea a fost postată pe Facebook și a adus admirația celor care au urmărit acest fenomen rar. Cometa, vizibilă cu ochiul liber, oferă un spectacol fascinant, fiind o apariție care nu va mai putea fi observată din nou decât peste zeci de mii de ani.

Fenomenul rar al cometei C/2023 A3

Cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS a devenit vizibilă pentru locuitorii din România și alte regiuni din emisfera nordică în luna octombrie 2024. Acest corp ceresc a fost detectat pentru prima dată în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China, de unde și provine prima parte a denumirii sale. Programul sud-african ATLAS, prin telescopul său, a confirmat ulterior existența acestei comete, oferindu-i și a doua parte a numelui.

În drumul său, cometa a fost vizibilă cu ochiul liber, fiind un spectacol rar ce poate fi admirat doar o dată la zeci de mii de ani. După un periplu cosmic ce a durat milioane de ani, cometa a revenit în apropierea Pământului, oferindu-le oamenilor de știință și pasionaților de astronomie oportunitatea de a o studia și fotografia. La 12 octombrie, cometa s-a aflat la cea mai mică distanță de Pământ, la aproximativ 70 de milioane de kilometri.

Un spectacol ce nu trebuie ratat

Imortalizată în imagini deasupra Masivului Ceahlău, cometa C/2023 A3 a oferit o priveliște spectaculoasă, fiind vizibilă pe cerul României în această perioadă, cu o coadă luminoasă și lungă, formată din praf cosmic reflectând lumina solară. Pe 14 octombrie, cometa a trecut în apropierea unei alte comete, 13P/Olbers, oferind un spectacol astronomic unic.

Cometa va continua să fie vizibilă pentru câteva zile, dar strălucirea sa va diminua treptat, pe măsură ce se va îndepărta de Soare. Pentru cei care doresc să o observe, se recomandă să privească cerul spre vest, imediat după apusul soarelui, în zone fără poluare luminoasă. De asemenea, condițiile meteorologice joacă un rol esențial, iar cerul senin este o necesitate pentru o vizibilitate optimă.

Pentru amatorii de astronomie, acest fenomen reprezintă o ocazie rară de a vedea una dintre cele mai spectaculoase comete ale acestui secol, care nu va mai reveni în apropierea Pământului decât peste aproximativ 80.000 de ani.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele