26 feb. 2024 | 17:17

Un avion fără pilot a călătorit pe cerul Antarcticii: Cum arată viitorul aviației VIDEO

ACTUALITATE
Un avion fără pilot a călătorit pe cerul Antarcticii: Cum arată viitorul aviației VIDEO

Avioanele fără pilot au urcat recent pe cerul de deasupra Antarcticii, într-un zbor de testare care ar putea revoluționa modul în care sunt strânse datele științifice pe continentul acoperit de gheață.

Vitorul aviației

Sub comanda stației de cercetare Rothera a British Antarctic Survey (BAS), Windracers ULTRA UAV este un avion complet autonom, cu o anvergură a aripilor de 10 metri, capabil să transporte 100 de kilograme de marfă și să parcurgă până la 1.000 de kilometri.

Datorită sistemului său de pilot automat de înaltă tehnologie, poate decola, zbura și ateriza în siguranță, cu puțină intervenție din partea unui operator uman.

A fost proiectat special de Windracers, un operator autonom de drone, pentru a face față mediului dificil din Antarctica. De exemplu, dacă unul dintre cele două motoare se defectează, avionul va putea în continuare să zboare și să se întoarcă la bază. De asemenea, a fost proiectat să funcționeze în continuare chiar dacă anumite componente sunt deteriorate sau se defectează.

Cum funcționează

Avionul autonom a sosit în Antarctica la începutul acestei luni și și-a încheiat zborurile de testare inițiale recent, înregistrând aproximativ 720 de kilometri (447 mile) de călătorie.

„Până acum, totul a mers conform planului, iar Windracers ULTRA a demonstrat că poate aduna în mod robust o serie de date științifice. Zborurile noastre inițiale au durat până la 1,5 ore, cu misiuni și mai lungi planificate în următoarele două săptămâni”, a declarat Carl Robinson, șeful Airborne Survey Technology & UAV-uri la BAS, într-un comunicat.

„Suntem la început, dar datele inițiale arată deja că platforma poate colecta informații de înaltă calitate asupra mediului, utile pentru o serie de discipline științifice”, a adăugat Tom Jordan, principalul om de știință al proiectului.

Avionul își va continua zborurile de testare în acest sezon, ca parte a unui proiect experimental mai amplu care urmărește să vadă cum ar putea fi utilizate dronele autonome pentru a colecta date de mediu în Antarctica.