17 ian. 2024 | 17:00

UE vrea să interzică internship-urile: Ce vor oficialii europeni de la stagiile neplătite

ACTUALITATE
UE vrea să interzică internship-urile: Ce vor oficialii europeni de la stagiile neplătite

Munca slab remunerată sau deloc plătită are un impact negativ asupra sănătății mintale a oamenilor, determinându-i adesea să caute un al doilea loc de muncă pentru a face față cheltuielilor zilnice și pentru a-și achita facturile. Iată ce decizie ia UE cu privire la internship-uri.

Ce se întâmplă cu internship-urile

Conform unei analize publicate de The Guardian, cu excepția situațiilor în care tinerii provin din familii înstărite, stagiile reprezintă adesea o reducere a economiilor și o limitare a cheltuielilor esențiale. Marea parte a tinerilor lucrează ca stagiari neplătiți în timpul zilei și au un al doilea job în timpul nopții pentru a-și acoperi cheltuielile.

„Te ocupi de stagiul tău și apoi lucrezi pentru bani”, a afirmat Lucas, în vârstă de 27 de ani, după ce a parcurs o serie de stagii pe o perioadă de cinci luni.

Stagiile, unul neplătit și celalalt plătit cu doar 400 de euro (344 de lire sterline) lunar, au erodat economiile provenite din locurile de muncă de vară, determinându-l să monitorizeze strâns cheltuielile.

Realitatea este că, în multe cazuri, aceste stagii ajung să înlocuiască de fapt pozițiile de nivel de intrare. Acest fenomen devine tot mai comun în rândul tinerilor, odată cu creșterea stagiarilor neplătiți în întreaga lume. Cu toate acestea, în Uniunea Europeană, parlamentul a catalogat stagilele neremunerate ca fiind o „formă de exploatare a tinerilor lucrători și o încălcare a drepturilor acestora”.

În iunie 2023, deputații europeni au votat în favoarea Comisiei Europene pentru elaborarea unei legislații care să interzică în mare măsură stagilele neplătite în bloc. Un proiect de lege este așteptat să fie finalizat la începutul anului 2024.

Vezi și: Internship-ul, șansa ta la o carieră de succes, cu salariu mare și poziție bună

Ce spune legea

Dorința de a îmbunătăți calitatea internship-urilor vine după ani de campanii desfășurate de grupuri care subliniază caracterul în mare parte nereglementat al acestui sector. Un sondaj recent a indicat că 78% dintre tineri participă la cel puțin un stagiu.

Rezultatele includ experiențe de stagiu care variază de la oferirea de formare și o rampă de lansare către o carieră, până la exploatarea tinerilor ca formă de muncă ieftină sau neremunerată. Tea Jarc de la Confederația Europeană a Sindicatelor a subliniat absurditatea acestui fenomen, susținând că nu ar trebui să existe criterii diferite pentru remunerarea tinerilor pentru munca prestată.

Organizația sa a avertizat că multe stagii nu respectă standardele minime așteptate. Un alt aspect problematic este limitarea oportunităților de avansare prin recrutarea constantă de stagiari, în detrimentul angajării celor mai talentați. Studiile arată că tinerii plătesc în medie 1.028 de euro lunar pentru a acoperi costurile de trai în timpul stagiilor, contribuind astfel la o întreagă generație blocată în acest tip de angajare, în timp ce angajatorii beneficiază de munca gratuită.

Familiile care își pot susține financiar tinerii au un avantaj, oferindu-le un acces mai ușor la sectoare precum mass-media și ONG-urile, unde stagieratele neremunerate sunt frecvente.

Vezi și: Nu te lăsa păcălit: se plătește sau nu perioada de internship? Ce spune legea, concret