20 mai 2024 | 10:06

Toți românii care merg în vacanță peste hotare în 2024 trebuie să știe. Taxele pe care trebuie să le plătești, pe orașe

ACTUALITATE
Toți românii care merg în vacanță peste hotare în 2024 trebuie să știe. Taxele pe care trebuie să le plătești, pe orașe

În contextul creșterii constante a numărului de turiști aflați în vacanță, multe orașe europene au adoptat sau majorat taxele de turism pentru a controla fluxul de vizitatori și pentru a proteja patrimoniul cultural și natural.

SkyNews a raportat că aceste măsuri devin din ce în ce mai comune în diverse destinații populare. Iată câteva exemple notabile:

Veneția, destinația perfectă de vacanță a tuturor

Veneția este un oraș cunoscut pentru frumusețea unică și canalele pitorești și tocmai a introdus o taxă de intrare de 5 euro pentru turiștii care vizitează orașul pentru o zi, între orele 8.30 și 16.00.

În plus, cei care aleg să înnopteze în Veneția trebuie să achite o taxă de ședere cuprinsă între 1 și 5 euro pe noapte pentru primele cinci nopți consecutive, în funcție de categoria cazării.

Barcelona, sufocată, de asemenea, de turiști

În Barcelona, una dintre cele mai vizitate destinații din Spania, turiștii trebuie să plătească acum 3,25 euro pe noapte dacă se cazează într-o unitate de cazare oficială, în creștere de la 2,75 euro.

Această majorare a taxei de turism ajută la gestionarea impactului turismului asupra infrastructurii urbane și a calității vieții rezidenților, spun autoritățile spaniole.

Manchester, „casa” fotbalului din Marea Britanie

Manchester este un oraș din Marea Britanie cu o dinamică urbană aparte, și tocmai a introdus o taxă de 1 liră sterlină pe cameră, pe noapte, în 73 de hoteluri.

Sistemul a generat peste 2 milioane de lire sterline într-un an, fondurile fiind destinate îmbunătățirii facilităților turistice pentru a atrage și mai mulți oameni care vor să vină în vacanță aici.

Și la Lisabona plătești suplimentar pentru a merge în vacanță

Turiștii care vizitează capitala Portugaliei, Lisabona, trebuie să achite o taxă de 2 euro de persoană pentru fiecare noapte de cazare, această taxă aplicându-se pentru maximum șapte nopți.

Grecii se gândesc la schimbările climatice

Guvernul grec a impus în Atena o taxă specială de rezistență la criza climatică, variind între 0,50 și 10 euro pe cameră, pe noapte, în funcție de categoria hotelului și de sezon. Această taxă are scopul de a susține eforturile de adaptare la schimbările climatice și de a proteja mediul.

Croației îi pasă de patrimoniul cultural

Dubrovnik, orașul croat renumit pentru zidurile medievale bine conservate, a stabilit o taxă de 2,65 euro de persoană, pe noapte, pentru vizitele în perioada aprilie-septembrie.

În restul anului, taxa este redusă la 1,86 euro. Măsura, în sine, are ca obiectiv gestionarea fluxului turistic și reducerea impactului asupra orașului vechi, inclus în patrimoniul UNESCO.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele